H φωτογραφία της Μαλάλα που προκάλεσε επικριτικά σχόλια

H φωτογραφία της Μαλάλα που προκάλεσε επικριτικά σχόλια

Ο υπουργός Παιδείας του Κεμπέκ, δέχεται επικρίσεις

H φωτογραφία της Μαλάλα που προκάλεσε επικριτικά σχόλια

Στο στιγμιότυπο, η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, φορά μαντίλα και, βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου που πέρασε πρόσφατα στην καναδική επαρχεία του Κεμπέκ όπου είναι υπουργός ο Ζαν Φρανσουά Ρομπέρζ, η Γιουσαφζάι δεν θα είχε δικαίωμα να διδάξει με αυτή την αμφίεση.

Ο λόγος είναι ότι το Κεμπέκ απαγόρευσε στους δημόσιους υπαλλήλους να φορούν θρησκευτικά σύμβολα στη δουλειά.

Μεταξύ των απαγορευμένων συμβόλων - ρούχων είναι και το τουρμπάνι και η χιτζάμπ. Το νομοσχέδιο αφορά κυρίως δικαστές, αστυνομικούς, δασκάλους. Όπως παρατηρούν αρκετοί σχολιαστές, ο υπουργός Ζαν Φρανσουά Ρομπέρζ ποζάρει χαμογελαστός δίπλα στην ακτιβίστρια που δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί έτσι ντυμένη στη δουλειά της και κάνουν λόγο για «υποκρισία».

Οι υποστηρικτές του νόμου, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση είναι ένα απαραίτητο βήμα για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος στο Κεμπέκ. Αν και η τροπολογία δεν αναφέρει συγκεκριμένα θρησκεύματα, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στοχοποιεί άδικα τις μουσουλμάνες που ζουν στην περιοχή και φορούνε χιτζάμπ ή νικάμπ.

Ο Ζαν Φρανσουά Ρομπερζ συνάντησε τη Μαλάλα Γιουσαφζάι στη Γαλλία και, όπως είπε, ότι συζήτησε μαζί της για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και για την διεθνή ανάπτυξη.

Ερωτηθείς στο Twitter από τον δημοσιογράφο Σαλίμ Ναντίν Βάλτζι, πως θα αντιδρούσε αν η Μαλάλα ήθελε να δουλέψει στον Καναδά, ο υπουργός υπερασπίστηκε τον νέο νόμο. «Οπωσδήποτε θα της έλεγα ότι θα ήταν τεράστια τιμή (σ.σ να δουλέψει στην περιοχή του) και ότι στο Κεμπέκ, όπως και στη Γαλλία (που βρισκόμαστε τώρα) και σε άλλα "ανοικτά" κράτη με ανεξιθρησκία, οι δάσκαλοι δεν μπορούν να φορούν τα θρησκευτικά τους σύμβολα όσο εξασκούν τα καθήκοντά τους».

Loader