Μετά τα βινύλια επιστρέφουν και οι κασέτες

Μετά τα βινύλια επιστρέφουν και οι κασέτες

Το streaming αργοπεθαίνει

Μετά τα βινύλια επιστρέφουν και οι κασέτες

Όσοι ανήκετε σε παλιότερες γενιές, θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως πρέπει σιγά σιγά να ξεθάψετε τις παλιές σας κασέτες και τα Walkman σας καθώς όλα τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο format όχι μόνο δεν έχει πεθάνει, αλλά κάνει τη δική του μικρή επανάσταση στην εποχή του ψηφιακού streaming.

Η κασέτα έχει κάνει εντυπωσιακή επιστροφή στη μουσική βιομηχανία, σύμφωνα με το The Verge, και κερδίζει συνεχώς όλο και μεγαλύτερο χώρο στην αγορά.

Σύμφωνα με την Nielsen Music, το 2018 υπήρξε άνοδος 19% στις πωλήσεις κασετών στις ΗΠΑ καθώς πουλήθηκαν 118.200 τεμάχια σε σύγκριση με τα 99.400 που πουλήθηκαν το 2017 και κυρίως αφορούν σε reissues (επανεκδόσεις).

Επίσης, οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου αυξήθηκαν κατά 12% στις ΗΠΑ και άγγιξαν το όριο των 10 εκατ. (9,7 εκατ. από 8 εκατ. το 2017), όπου και πάλι το ενδιαφέρον των αγοραστών τράβηξαν παλαιότερες παραγωγές από συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Beatles, οι Fleetwood Mac και ο Michael Jackson.

Φυσικά το streaming παραμένει το κυρίαρχο μέσο διανομής της μουσικής και εμφάνισε αύξηση 41,8% σε όρους όγκου, ενώ ο μεγάλος χαμένος είναι το CD καθώς ναι μεν πουλήθηκαν 60 εκατ. CD μουσικής αλλά αυτός ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 18,5% σε σύγκριση με το 2017 – γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς αποδίδεται στο ότι το εν λόγω format δεν έχει τον retro χαρακτήρα του βινυλίου.

Ήδη όλο και περισσότερες μπάντες έχουν αρχίσει να επανακυκλοφορούν τα άλμπουμ τους σε κασέτα, όπως, για παράδειγμα οι White Stripes που πρόσφατα έβγαλαν τους τρεις πρώτους δίσκους τους – αρκεί, φυσικά, οι νέες αυτές κασέτες να είναι καλύτερης τεχνολογίας από εκείνες της δεκαετίας του 1980 και ’90, όταν συχνά «μασούσε» την ταινία τους το κασετόφωνο και πολύ σύντομα ήταν για πέταμα…

Loader