Μετά απ' την Amazon και το Alibaba τι;

Μετά απ' την Amazon και το Alibaba τι;

Η επόμενη μέρα για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Μετά απ' την Amazon και το Alibaba τι;

Η χρηματιστηριακή τους αξία μετριέται στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η Amazon έχει συστηματικά συμπεριλάβει στην γκάμα των δραστηριοτήτων της τη μία κατηγορία προϊόντων μετά την άλλη – από βιβλία και οικιακές συσκευές μέχρι είδη ένδυσης και προϊόντα σούπερ μάρκετ. Και η Alibaba, με τις πλατφόρμες Tmall και Taobao, έχει αποκτήσει μεγάλα μερίδια αγοράς δημιουργώντας το παγκόσμιο «παντοπωλείο».

Όμως, θα ήταν λάθος να πούμε ότι η κατάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει παγιωθεί. Μια προσεκτική ανάγνωση των αναδυόμενων τάσεων δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα ανεξερεύνητες περιοχές όπου μια startup θα μπορούσε να διαπρέψει, αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκόσμια μαζική αγορά των millennials. Το κρίσιμο στοιχείο για την κατανόηση αυτών των τάσεων είναι ο εκ νέου ορισμός αυτού που εννοούμε με την έννοια της «μαζικής αγοράς». Ιστορικά, την περίοδο που οι πωλητές και οι αγοραστές ήταν γεωγραφικά περιορισμένοι, η εξυπηρέτηση της μαζικής αγοράς σήμαινε το να πουλάς τα πάντα παντού στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Αυτό δεν ισχύει πλέον στον σύγχρονο κόσμο των smartphone. Η παγκόσμια μαζική αγορά είναι πλέον επηρεασμένη από τις αγοραστικές συνήθειες και τις προτεραιότητες των millennials. Ταυτόχρονα, δέχεται την επίδραση της καταναλωτικής ανόδου στην Κίνα, όπου οι καταναλωτές «αναβαθμίζουν» τον τρόπο ζωής τους μέσω των ταξιδιών, της μόδας, και της ψυχαγωγίας. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, συνεπώς, αναζητούν μια προσιτή πολυτέλεια – μοναδικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές.

Νέα ηλεκτρονικά brands όπως το Dollar Shave Club και το 73Hours, ένα brand γυναικείας υπόδησης στην Κίνα, και καθετοποιημένα marketplaces όπως το Houzz για τη διακόσμηση του σπιτιού ή το Red/Xiaohongshu για είδη προσωπικής περιποίησης στην Κίνα, γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη χάρη στην ικανότητά τους να προσφέρουν μια εξαιρετικά βελτιωμένη καταναλωτική εμπειρία. Το μυστικό της επιτυχίας τους στην αμερικάνικη και την κινεζική αγορά; Η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και η αίσθηση της κοινότητας.

Τα νέα ηλεκτρονικά brands και marketplaces εστιάζουν στην αίσθηση της «ανακάλυψης» – προσφέροντας μια γκάμα προϊόντων σε μια συγκεκριμένη κατηγορία που οι καταναλωτές θα θέλουν να μελετήσουν και ενίοτε να αγοράσουν. Το mobile shopping αναδεικνύεται σε ψυχαγωγία, καθώς τα προϊόντα σε πλατφόρμες όπως η Houzz τα επιμελούνται επαγγελματίες του κάθε χώρου. Αντίστοιχα, κάνουν την εμφάνισή τους ιστοσελίδες όπως η Poshmark, όπου διαμορφωτές γνώμης και άλλοι χρήστες συστήνουν νέα looks, ή εφαρμογές όπως η Hollar and Wish, η οποία προσφέρει στους χρήστες μια στυλιζαρισμένη ροή προϊόντων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Οι εφαρμογές αυτές δεν στοχεύουν στους καταναλωτές που νοιώθουν ότι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάθε πιθανό και απίθανο προϊόν τη στιγμή που το θέλουν. Προσφέρουν, όμως, μια συγκεκριμένη εμπειρία που επιτρέπει στον υποψήφιο αγοραστή να ανακαλύπτει προϊόντα προσιτής πολυτέλειας, μέσω apps που είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να ψυχαγωγούν τους χρήστες.

Συμπερασματικά, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Amazon και η Alibaba είναι πράγματι κυρίαρχες, αλλά το παιχνίδι παίζεται ακόμα και ο ανταγωνισμός αναμένεται μεγάλος.

Πηγή

Loader