Θέλεις να μηνύσεις την Apple; Μπορείς!

Θέλεις να μηνύσεις την Apple; Μπορείς!

Θέλεις να μηνύσεις την Apple; Μπορείς!

Το ανώτατο δικαστήριο την Δευτέρα άνοιξε τον δρόμο για την αγωγή κατά της εταιρείας σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται το Αpp store της. Αρκετές εταιρείες έχουν κατακρίνει τον τρόπο που παρέχει τις υπηρεσίες στους χρήστες των iPhone.

H Spotify και η Netflix έχουν διαφωνήσει με την προμήθεια 30% που η Apple συλλέγει από τους καινούργιους συνδρομητές και 15% από τους παλαιότερους συνδρομητές.

Η χρέωση αυτή βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που λαμβάνει χώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τέσσερις ιδιοκτήτες iPhone υπέβαλαν μήνυση το 2011 ισχυριζόμενοι ότι η Apple μονοπωλεί στην αγορά των app και η χρέωσή της δημιουργεί υψηλότερες τιμές για εκατομμύρια καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά της για να αγοράσουν τρόφιμα, να κλείσουν εισιτήρια για μεταφορικά μέσα ή να αγοράσουν εισιτήρια κινηματογράφου.

Η Apple προσπάθησε να αποφύγει την αγωγή υποστηρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες iPhone δεν είχαν νομική υπόσταση για τη συγκεκριμένη αγωγή. Η εταιρεία τεχνολογίας ανέφερε μάλιστα την παλαιότερη υπόθεση της Illinois Brick που αφορούσε την τιμολόγηση των τσιμεντόλιθων από σκυρόδεμα προκειμένου να υποστηρίξει πως οι καταναλωτές μπορούν μόνο να υποβάλουν μήνυση για τη λιανική τιμή. Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα της Apple αναφέροντας πως ο τεχνολογικός γίγαντας προσπάθησε να εφαρμόσει μία ανήθικη πολιτική μεταξύ των λιανοπωλητών βασιζόμενη στις συμφωνίες με τους προμηθευτές. Η υπόθεση θα συνεχιστεί στα δικαστήρια. Η Αpple εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι είναι σίγουρη πως θα επικρατήσει στο δικαστήριο.

“Οι προγραμματιστές ορίζουν την τιμή που θέλουν να χρεώσουν για την εφαρμογή τους και η Apple δεν έχει κανένα ρόλο σε αυτό. Οι περισσότερες εφαρμογές στο App Store είναι δωρεάν και η Αpple δεν παίρνει τίποτα από αυτά” ανάφερε η Apple σε δήλωσή της.

Η μοναδική περίπτωση όπου η Apple μοιράζεται τα έσοδα είναι όταν ο προγραμματιστής επιλέγει να πουλήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του App Store.

To αποτέλεσμα της διένεξης θα μπορούσε να έχει συνέπειες για κάθε ψηφιακό λιανοπωλητή, αναφέρουν οι συνήγοροι των καταναλωτών. ”Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πρόκειται να υπάρξουν διάφορα νέα πράγματα που πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους οι πλατφόρμες“ αναφέρει ο δικηγόρος της υπερασπιστικής ομάδας των καταναλωτών.

”Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη Google ή την Amazon. Για οποιονδήποτε που κατέχει ένα app store“.

Το Αpp Store συνεισφέρει το εκτιμώμενο ποσό των $3,7 δισεκατομμυρίων στο ποσό ρεκόρ των $11,5 δισεκατομμυρίων των εσόδων από τις υπηρεσίες κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Το App store της Apple αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τους προγραμματιστές οι οποίοι έλαβαν περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 11 χρόνια.

Το iPhone με 2 εκατομμύρια εφαρμογές έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα καθιστώντας τη συσκευή κόμβο ψυχαγωγίας, εμπορίου και αυτό- έκφρασης.

Πράγματι ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook κάποτε το χαρακτήρισε ως επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο μας.

Τον Δεκέμβριο η Netflix δήλωσε ότι δεν θα επιτρέπει πλέον στους νέους πελάτες να πληρώνουν για τις μηνιαίες συνδρομές τους μέσω του iTunes. Αυτό έπεται της κίνησης της Spotify η οποία υπέβαλε καταγγελία τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επικαλείται αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές.

Loader