Μπύρα πριν το κρασί ή το αντίστροφο;

Μπύρα πριν το κρασί ή το αντίστροφο;

Τι προκαλεί το χειρότερο μεθύσι;

Μπύρα πριν το κρασί ή το αντίστροφο;

Ας το παραδεχτούμε. Σε όλους μας αρέσει η μπύρα και το κρασί, σε άλλους περισσότερο το ένα και σε άλλους περισσότερο το άλλο. Πως μπορεί να μεθύσει όμως κάποιος; Αν πιει πρώτα κρασί και μετά μπύρα ή μπύρα και μετά κρασί;

Οι επιστήμονες απάντησαν πως όποια σειρά και να ακολουθήσεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, θα μεθύσεις!

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής “American Journal of Clinical Nutrition”, χώρισαν σε τρεις ομάδες 90 εθελοντές 10 έως 40 ετών και τους έβαλαν να πιουν ποτά με διαφορετική σειρά.

Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπίρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπύρα, ενώ η τρίτη είτε μόνο μπύρα είτε μόνο κρασί. Μετά από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή, αυτοί που είχαν πιει πρώτα μπίρα, τώρα ήπιαν κρασί - και το αντίστροφο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν στο τέλος της ημέρας ενώ βρίσκονταν κάτω από ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αλλαγή στη σειρά των ποτών δεν έδειξε κάποια σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες των ερωτηθέντων.

Επίσης, δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί πόσο μεθυσμένος θα είναι κάποιος με βάση την ηλικία του, το σωματικό βάρος και τις συνήθειες στην κατανάλωση του αλκοόλ. Η μόνη διαφορά που παρατηρήθηκε ήταν μεταξύ των φύλων καθώς οι γυναίκες μεθούσαν πιο εύκολα από τους άντρες.

Ο Γιόραν Κόχλινγκ, από το πανεπιστήμιο Γουίτεν/ Χέρντεκ της Γερμανίας δήλωσε πώς «ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να προβλέψεις πόσο άσχημα θα νιώσεις την επόμενη μέρα είναι να ξέρεις τα όριά σου και πόσο τα έχεις ξεπεράσει».

Το «hangover» μπορεί να επηρεαστεί από τις πρόσθετες ουσίες, πέρα από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που αλλάζουν το χρώμα και τη γεύση του ποτού και οι οποίες συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Κάτι που, για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγεί γιατί το ουίσκι «bourbon» προκαλεί χειρότερο μεθύσι από ό,τι η βότκα.

Loader