Οι Hikikomori, έχουν πλέον τη δική τους εφημερίδα

Οι Hikikomori, έχουν πλέον τη δική τους εφημερίδα

Ο Naohiro Kimura, ίδρυσε ένα έντυπο για τους ιάπωνες που κλείνονται στα δωμάτια τους φοβούμενοι την ανθρώπινη συναναστροφή

Οι Hikikomori, έχουν πλέον τη δική τους εφημερίδα

****Ο 34χρονος Naohiro Kimura, υπήρξε και αυτός ένας τέτοιος. Aφότου πήρε το πτυχίο της Νομικής, στη συνέχεια πέρασε όλη την τρίτη δεκαετία της ζωής του, από τα 20 μεχρι τα 30 του χρόνια, κλεισμένος στο σπίτι. Γιατί; Επειδή δεν κατάφερε να βρει μια δουλειά της προκοπής και ένιωθε ολοένα και μεγαλύτερη την πίεση της οικογένειας και της κοινωνίας να γίνει χρήσιμος.

Καλός; Ακόμη καλύτερος. «Είναι μια κοινωνία που δεν δέχεται τα λάθη, οπότε αν οι άνθρωποι υποπέσουν σε ένα τέτοιο, νιώθουν ντροπιασμένοι και ουσιαστικά απομονώνονται στο σπίτι τους», τονίζει ο νεαρός Ιάπωνας.

Ο Kimura, ταίριαζε απολύτως στο προφίλ του μέσου «hikikomori». Όπως τον περιγράφει επισήμως το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, είναι ένα άτομο που δεν συμμετέχει στην κοινωνία, δεν εργάζεται, δεν σπουδάζει και δεν έχει καμία οικογενειακή ή κοινωνική επαφή με τους γύρω του.

Μέσος όρος διάρκειας των συμπτωμάτων, σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι από έξι μήνες έως ένα έτος -μόνο που στην περίπτωση του Naohiro, κράτησε πολύ περισσότερο. «Ήταν μια πολύ οδυνηρή περίοδος. Δεν ήταν μόνο ότι ήμουν λυπημένος, υπήρχε αυτή η βαθιά μοναξιά που με έκανε να αισθάνομαι ότι γινόμουν όλο και πιο άρρωστος», λέει.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=GC7YFc_tNrg)

Όταν τελικά κατάφερε να βγει από το… πηγάδι της εθελούσιας απομόνωσης, αποφάσισε να κάνει κάτι προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την (αυστηρή και συχνά αδιάφορη) ιαπωνική κοινωνία σχετικά με τους εκατοντάδες χιλιάδες «hikikomori» συμπατριωτών του. Και κάπως έτσι ίδρυσε την εφημερίδα «Hikikomori Shimbun», την «Εφημεριδα των Απομονωμένων Ιαπώνων» (shimbun σημαίνει εφημερίδα).

Η εφημεριδα, που κυκλοφορεί τόσο σε ηλεκτρονική, όσο και σε έντυπη μορφή, κοστίζει περίπου 4 ευρώ και η απήχηση της ήταν τόσο μεγάλη ώστε ο Kimura αναγκάστηκε να αυξήσει τον αριθμό των μόνιμων συντακτών της από 15 σε 100, εκ των οποίων πολλοί είναι εθελοντές – ένα ακόμη σημάδι του πόσο βαθιά στην ιαπωνική κοινωνία έχει εισχωρήσει η «πληγή» των «hikikomori».

Στο εξώφυλλο και στις σελίδες της προβάλλονται περιπτώσεις Ιαπώνων που πάσχουν από εθελούσιο απομονωτισμό, σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν το στίγμα της «αρρώστιας» από πάνω τους και να δώσουν κουράγιο σε άλλους «hikikomori», προκείμενου να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους όσο πιο σύντομα και ανώδυνα γίνεται.

Επίσης, η εφημερίδα κάνει και ερευνητική δημοσιογραφία. Μόλις πρόσφατα απέδειξε με αριθμούς πως οι «hikikomori» δεν είναι αποκλειστικά άντρες, αλλά πλέον και πολλές γυναίκες πάσχουν από παρόμοια συμπτώματα.

Loader