Παναγία των Παρισίων:Μετά την αποκατάσταση θα είναι ίδια με πριν

Παναγία των Παρισίων:Μετά την αποκατάσταση θα είναι ίδια με πριν

Η απόφαση για αποκατάσταση του ναού «στην τελευταία οπτική του κατάσταση» βάζει τέλος σε σενάρια σύγχρονων λύσεων

Παναγία των Παρισίων:Μετά την αποκατάσταση θα είναι ίδια με πριν

Η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις ανάμεσα σε όσους υποστήριζαν πως ο ναός πρέπει να αποκατασταθεί ως είχε πριν από την πυρκαγιά και σε όσους πρότειναν μια σύγχρονη ανακατασκευή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους θέλουν να ξαναχτιστεί η Παναγία των Παρισίων όπως ήταν πριν την καταστροφική πυρκαγιά. Η αντιπαράθεση αυτή είχε επεκταθεί και στο πολιτικό επίπεδο.

Η Anne Hidalgo, δήμαρχος της πόλης του Παρισιού, είχε ταχθεί υπέρ της πρώτης προσέγγισης ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Edouard Philippe, υπέρ της δεύτερης.

Η απόφαση για αποκατάσταση του ναού «στην τελευταία οπτική του κατάσταση» αποτελεί μια απόπειρα για να μπει ένα τέλος στα σενάρια που προτείνουν σύγχρονες λύσεις.

Τον περασμένο μήνα ο Edouard Philippe ανακοίνωσε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανακατασκευή, και πιθανότατα την ανάπλαση, του βέλους του ναού.

Το βέλος είχε προστεθεί κατά τη διάρκεια ανακαίνισης που είχε γίνει τον 19ο αιώνα, είχε ύψος 91,5 μέτρα και ήταν φτιαγμένο από ξύλο και μολύβι. Η απόφαση της Γερουσίας διευκολύνει την έναρξη των εργασιών με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του καλοκαιριού του 2024, όταν θα πραγματοποιηθούν και οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχε δηλώσει πως η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας.

Τον Απρίλιο είχε πει πως μετά τις επισκευές «ο ναός θα είναι ακόμα πιο όμορφος». Το χρονοδιάγραμμα αμφισβητείται από ειδικούς με κάποιους από αυτούς να υποστηρίζουν πως οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι δεκαπέντε χρόνια.

Στην τελευταία εκδοχή του σχεδίου νόμου αφαιρέθηκε ρήτρα που θα έδινε στην κυβέρνηση την εξουσία να παρακάμπτει τον σχεδιασμό, τους κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς και άλλες υποχρεώσεις.

Το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Γερουσία όσο και από την Βουλή για να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

Loader