O διευθυντής των NΥ Times βάλλει κατά του «αρχισυντάκτη» του Διαδικτύου

O διευθυντής των NΥ Times βάλλει κατά του «αρχισυντάκτη» του Διαδικτύου

Μιλά για δόλια απόπειρα

O διευθυντής των NΥ Times βάλλει κατά του «αρχισυντάκτη» του Διαδικτύου

Η πρόθεση του Facebook να επιτρέπει στους χρήστες του να κρίνουν την αξιοπιστία των ειδησεογραφικών πηγών αποτελεί μια δόλια απόπειρα να μετατραπεί η αυτοκρατορία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε «αρχισυντάκτη» του Διαδικτύου. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής ενός από τους πιο έγκριτους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο, των New York Times. Μάλιστα ο Μαρκ Τόμσον, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει γενικός διευθυντής και του BBC, θεωρεί πως οι προτάσεις των επιτελών του πανίσχυρου (και ανεξέλεγκτου) μέσου κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Facebook, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα κρίνονται ως τα πλέον αξιόπιστα, θα προβάλλονται περισσότερο στο news feed των χρηστών ενώ αίσθηση προκαλεί πως η εν λόγω πρόταση αποτελεί την απάντηση του διαδικτυακού κολοσσού στις κατηγορίες περί χρήσης αλγορίθμων που κατέστησαν δυνατή τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, ειδικά κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, προχθές, στο Open Markets Institute, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον που αντιμάχεται την υπερβολική συγκέντρωση ισχύος στα χέρια ιδιωτών και τη δημιουργία μονοπωλίων, ο Τόμσον χαρακτήρισε – αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times – τα σχέδια του Facebook αφελή και επιζήμια γιατί «οποιαδήποτε στιγμή – σκεφτείτε τα κύρια ΜΜΕ σήμερα στη Ρωσία ή στην Ευρώπη τις δεκαετίες του ’20 και του ΄30 – μια πλειονότητα ανθρώπων μπορεί να κρίνει λανθασμένα την αξιοπιστία» εξήγησε ο βετεράνος της παγκόσμιας δημοσιογραφίας.

Αναγνώρισε επίσης ότι οι New York Times με τους περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια συνδρομητές τους, κατά πάσα πιθανότητα θα επωφελούνταν από το νέο σύστημα… ενημέρωσης του Facebook. Αλλά δήλωσε ξεκάθαρα πως διαφωνεί για λόγους αρχής: «θεωρούμε πως η έννοια ‘ευρέως αξιόπιστο’ είναι δυσοίωνη καθώς παρερμηνεύει τον ρόλο που διαδραματίζει η δημοσιογραφία σε μια ανοιχτή κοινωνία και είναι πιθανό να πλήξει και να αλλοιώσει, όχι μόνο τον κλάδο της ειδησεογραφίας αλλά και τον δημοκρατικό διάλογο. Όταν το ζήτημα είναι οι ειδήσεις, το Facebook… εμφανίζεται έτοιμο να συμπαραταχθεί με εκείνους που επιδιώκουν να θολώσουν τη γραμμή ανάμεσα στη δημοσιογραφία που βασίζεται στην πραγματικότητα και την προπαγάνδα».

Loader