«Ο εκδημοκρατισμός της παραπληροφόρησης»

«Ο εκδημοκρατισμός της παραπληροφόρησης»

«Ο εκδημοκρατισμός της παραπληροφόρησης»

Στον χαοτικό και απατηλό, όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, κόσμο που μας περιβάλλει, όλοι όσοι ανησυχούν για τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων (fake news), καλό θα είναι να γνωρίζουν πως το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό. Και πως ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις διαστάσεις αλλά και τη μορφή που αναμένεται να λάβει η μάστιγα της παραπληροφόρησης τα επόμενα χρόνια.

Μερικές χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν κάποια μέτρα προστασίας, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ευρωπαίοι αξιωματούχοι κοινοποίησαν και τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την πάταξη της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο. Αλλά το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν στο Foreign Policy o Κρις Μέσερολ και η Αλίνα Πολιάκοβα, «είναι ότι η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από τις κυβερνητικές πολιτικές. Τα μέτρα της ΕΕ εξακολουθούν να είναι σχεδιασμένα για να πλήττουν την παραπληροφόρηση του χθες και όχι του αύριο» υποστηρίζουν οι δύο αναλυτές του Brookings Institute.

Αλλωστε, ήδη από σήμερα, χάρη σε εφαρμογές όπως το FakeApp μπορεί εύκολα κάποιος να γυρίσει εξαιρετικά προσεγμένα και ρεαλιστικά «ψευδή» βίντεο που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκαλυφθούν. Δεδομένου, όμως, ότι πολύ σύντομα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί σημαντικά. Και όσοι διαδίδουν ψεύδη και συκοφαντίες σύντομα θα μάθουν και πώς να χρησιμοποιούν προς όφελός τους τους αλγορίθμους και τα κριτήρια επιλογής της Google, του Facebook, του Twitter και των συνεργατών τους.

Για την αντιμετώπιση αυτού που οι δύο ειδικοί αποκαλούν «εκδημοκρατισμό της παραπληροφόρησης», οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν σημαντικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν στενά με τους πρωτοπόρους της ψηφιακής τεχνολογίας ώστε να προβλέψουν και να διορθώσουν πιθανές ατέλειες στη νέα γενιά του Διαδικτύου (web 2.0). Τέλος, απαραίτητο θεωρείται και ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιομηχανία της ψηφιακής διαφήμισης. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η άμεση ανάληψη δράσης από τους πολιτικούς φορείς. Γιατί «εάν η νέα προσπάθεια της ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και άλλες συναφείς πολιτικές δεν καταφέρουν να ακολουθήσουν τις εξελισσόμενες τεχνολογίες, κινδυνεύουν να ξεπεραστούν πριν καν εφαρμοστούν».

Loader