Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και η ενότητα ενός διχασμένου έθνους

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και η ενότητα ενός διχασμένου έθνους

Ο άνθρωπος στον οποίο υποκλίνονται πλέον εκατομμύρια Αγγλοι

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και η ενότητα ενός διχασμένου έθνους

«Τα πλήθη στις μεγάλες πόλεις, με τα ελαφρώς ροζιασμένα πρόσωπά τους, τα άσχημα δόντια τους και τους ευγενικούς τρόπους τους», για τα οποία έγραψε ο Τζορτζ Όργουελ στο «England Your England» το 1941, επικαλείται η Τζάνις Τέρνερ στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου, ώστε να περιγράψει πως βλέπει τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, τον άνθρωπο στον οποίο υποκλίνονται πλέον εκατομμύρια Αγγλοι. Όχι μόνο γιατί κατάφερε να φέρει μετά από 28 χρόνια την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας σε έναν ημιτελικό του παγκοσμίου κυπέλλου, αλλά και για το πώς το έκανε, υπενθυμίζοντας, δηλαδή, με τρόπο κομψό και συνάμα προσηνή, σε ένα διχασμένο έθνος ότι η Αγγλία είναι μία.

«Το ποδόσφαιρο, ειδικά υποστηρίζοντας την Αγγλία, αποτελεί συνήθως τον πιο δυνατό, τον πιο πρωτόγονο, τον πιο διχαστικό θόρυβο στην κουλτούρα μας. Όχι τώρα. Παντού υπάρχουν ρήγματα τα οποία ενδέχεται να μην κλείσουν για πολλές γενιές: μεταξύ των οπαδών του Brexit και όλων όσοι υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ, μεταξύ πόλεων και μικρών κοινοτήτων, Βορρά και Νότου, εντός των Τόρις, εντός των Εργατικών, η Aριστερά έχει κατακερματιστεί, οι φεμινίστριες δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της γυναίκας. Μια κηλίδα κακοπιστίας σκάει σε τοξικά κύματα στην ακτή της πολιτικής», γράφει χαρακτηριστικά η Τέρνερ, υποστηρίζοντας πως «η στήριξη προς την εθνική Αγγλίας είναι η πιo ενοποιητική, η πιο θεραπευτική δύναμη που διαθέτουμε. Το παράδοξο είναι ότι αυτήν τη φορά το ποδόσφαιρο είναι λιγότερο θορυβώδες, λιγότερο εθνικιστικό από την πολιτική μας».

Γι’ αυτό, επισημαίνει η βρετανίδα δημοσιογράφος, ακόμα οι γυναίκες που αντιπαθούν το άθλημα, ξέρουν πλέον τη σύνθεση της αρχικής ενδεκάδας της εθνικής ομάδας και οι μουσουλμάνοι της Αγγλίας αισθάνονται πως μπορούν να ξεδιπλώσουν τη σημαία με τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Χάρη στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ο οποίος δηλώνοντας πως «είμαι περήφανος που είμαι Άγγλος, μας έκανε να σκεφτούμε εκ νέου τι σημαίνει να είμαστε Άγγλοι και πως μπορούμε να εκφράσουμε καλύτερα την υπερηφάνειά μας».

Loader