Ο Jeff Bezos έχει τους πιο πλούσιους γονείς στον κόσμο

Ο Jeff Bezos έχει τους πιο πλούσιους γονείς στον κόσμο

Τυχαίο;

Ο Jeff Bezos έχει τους πιο πλούσιους γονείς στον κόσμο

«Ενδέχεται να υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις όλων των εποχών», σημειώνει στην αρχή του κειμένου του ο Τομ Μέτκαλφ του Bloomberg, αναφερόμενος στον Μάικ και την Τζάκι Μπέζος, τους γονείς, δηλαδή, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Τζεφ Μπέζος. Γιατί η σημερινή αξία των μετοχών της Amazon που αγόρασε το ζευγάρι το 1995 έναντι 245.573 δολαρίων, εκτιμάται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. «Θέλω να γνωρίζετε πόσο ριψοκίνδυνο είναι αυτό», είχε προειδοποιήσει ο νεαρός Μπέζος τους γονείς του, μην μπορώντας ούτε ο ίδιος να φανταστεί τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, εάν το ζευγάρι Μπέζος κατείχε ακόμα το σύνολο των μετοχών του, στη λίστα του Bloomberg με τους δισεκατομμυριούχους όλου του κόσμου θα κατατασσόταν υψηλότερα από τον Πολ Άλεν, τον συν-ιδρυτή της Microsoft και τριακοστό πιο πλούσιο άνθρωπο στον πλανήτη.

Παρότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά την περιουσία του Μάικ και της Τζάκι Μπέζος είναι του 1999, το γεγονός ότι συνεχίζουν να προσφέρουν μετοχές της Amazon στο φιλανθρωπικό ίδρυμά τους, υποδηλώνει ότι εξακολουθούν «να ελέγχουν ένα σημαντικό κομμάτι της δεύτερης πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο». Από το 2001 έως το 2016 το Bezos Family Foundation έλαβε από το ζευγάρι σε δωρεές περί τις 600.000 μετοχές της Amazon, με την αξία 25.000 μετοχών που δώρισαν το 2016 να ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Εάν δεν έχουν προβεί σε άλλες δωρεές ή πωλήσεις, θα πρέπει να κατέχουν ακόμα 16,6 εκατομμύρια μετοχές, ή το 3,4% της εταιρείας, και αυτό τους καθιστά τους μεγαλύτερους μετόχους της Amazon, μετά, φυσικά, τον ιδρυτή της και γιο τους.

«Η συνολική απόδοση της επένδυσής τους σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν της τάξης του 12.000.000 τοις εκατό και αυτό θα έκανε και τους πιο διάσημους επενδυτές να κοκκινίσουν», αναφέρει ο αμερικανός δημοσιογράφος, σημειώνοντας πως σύμφωνα με λεπτομερείς υπολογισμούς η αξία των μετοχών τους ανέρχεται στα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. «Σταθήκαμε αρκετά τυχεροί που ζήσαμε στο εξωτερικό και αποταμιεύσαμε λίγα χρήματα και μπορούσαμε, οπότε, να επενδύσουμε. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην Ιστορία», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Μάικ Μπέζος, ο (θετός) πατέρας του Τζεφ, που μετέβη από την Κούβα στις ΗΠΑ ως μετανάστης.

Loader