OΤσίπρας στο London Business School

OΤσίπρας στο London Business School

Η αισιόδοξη ομιλία του

OΤσίπρας στο London Business School

Αισιόδοξος πως οι πιο καλές μέρες για την Ελλάδα «είναι μπροστά μας» εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο London Business School.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και να σταθεί στα πόδια της. Η δημοσιονομική σταθερότητα έγινε ζήτημα ηθικής τάξεως. Η λιτότητα ήταν η τιμωρία για τους εξεγερμένους και η χαρά για τους σωστούς. Ποτέ η ιστορία δεν προχωράει όταν χώρες ωθούνται να βιώσουν μια τέτοια τιμωρία».

Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε μια ιστορική αναδρομή από την επαύριο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ως τις αιτίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας το συμπέρασμα πως «τίποτα καλό δεν συμβαίνει όταν η Ευρώπη αποφασίζει να οξύνει τους διχασμούς».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα «Η Ευρώπη σήμερα πρέπει να αναλάβει το κόστος της δικής της ιστορίας. Οι εθνικιστές, η άκρα δεξιά, οι νεοναζί. Όσοι εκμεταλλεύτηκαν τη συλλογική απροθυμία να αντιμετωπίσουμε, φτώχεια, ανεργία, ανισότητες, το περιθώριο που αποτελούν βασικά στοιχεία της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Δεν ανήκουν στις κοινές αξίες που μας συστράτευσαν στον κοινό αγώνα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για θεσμούς όταν ο καθένας καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνος του. Όλα αυτά είναι φρικτά γιατί ουσιαστικά σπρώχνουν το ρολόι της ιστορίας σε σκοτεινές περιόδους, όταν κάποια έθνη προσπάθησαν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στα άλλα. Φυσικά αποτελεί απογοήτευση γιατί η παρούσα εποχή της παγκοσμιοποίησης όλα είναι αλληλένδετα».

Μιλώντας για το Brexit, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Έχω πλήρη γνώση ότι βρίσκομαι σε μια χώρα που ο λαός της αποφάσισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο λαός της αποφάσισε υπέρ του Brexit. Σέβομαι αυτή την απόφαση παρότι διαφωνώ. Προέρχομαι από μια χώρα που υπέφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης και πλήρωσε το τίμημα της απόφασης της ΕΕ να μην δείξει αλληλεγγύη.

Ακόμα και τις πιο σκληρές εποχές δεν αμφισβητήσαμε τη δέσμευσή μας με την ΕΕ, γιατί αυτή μπορεί και θα αλλάξει. Είναι μαραθώνιος και όχι κούρσα των 100 μέτρων. Έχουμε όλο τον χρόνο με το μέρος μας. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε σήμερα πολλές πτυχές της ΕΕ».

Μιλώντας τέλος για την ανάγκη μεταρρύθμισης της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε «Πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και να αποκλείσουμε τον ακροδεξιό εθνικισμό. Δε μπορεί να υπάρχει βαθιά ανάκαμψη χωρίς κοινωνική πρωτοβουλία και επενδύσεις, χωρίς δίχτυ ασφαλείας για τον ευάλωτο πληθυσμό, χωρίς να επενδύσουμε στην έρευνα.

Για να σταματήσουμε το σοβινισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, χρειαζόμαστε μετάβαση σε νέους θεσμούς και νέες διαδικασίες αποφάσεων. Πρέπει οι θεσμοί να λογοδοτούν, χωρίς λογοδοσία δεν υπάρχει δημοκρατία. Να αντιμετωπίσουμε το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης.

Πρέπει να διαμορφώσουμε τη νέα μορφή της Ευρώπης, η οποία πρέπει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης που θα σπρώξει άλλους να εγκαταλείψουν τις τακτικές του Ψυχρού Πολέμου. Να δημιουργήσουμε νέο πλαίσιο για την παγκόσμια ασφάλεια. Να γίνει μια δημοκρατική δύναμη που θα αποτελέσει φάρο προόδου για τους υπόλοιπους. Ίσως βρίσκετε παράδοξη μια τέτοια ομιλία εδώ αλλά προσπάθησα να περιγράψω τα πραγματικά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε και είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε σαν σύνολο».

Πηγή

Loader