Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για τo 2018

Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για τo 2018

Οι κορυφαίοι των κορυφαίων του κόσμου για τη χρονιά που πέρασε, όπως τις παρουσίασε το αμερικανικό Fortune

Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για τo 2018

Ιδού οι δέκα πρώτες εταιρείες της λίστας βάσει εσόδων:

1. Walmart

Έσοδα: 514.405.000.000 δολάρια

Το 2018 ήταν η χρονιά όπου η Walmart κατάφερε για πρώτη φορά να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού της με την Amazon. Ο εξοπλισμός χιλιάδων καταστημάτων για την παραλαβή ειδών παντοπωλείου βοήθησε την εταιρεία να αυξήσει τις διαδικτυακές πωλήσεις της κατά 40% στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Walmart φρόντισε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα των αντιπάλων της, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη χριστουγεννιάτικη σεζόν εδώ και χρόνια. Η εταιρεία καινοτομεί πλέον με πράγματα όπως η υπηρεσία προσωπικών αγορών και τα αυτοκινούμενα οχήματα παράδοσης δίχως οδηγό. Η επιτυχία της Walmart επεκτάθηκε και στην αλυσίδα Sam’s Club της εταιρείας, καθώς και σε διεθνές επίπεδο.

2.Sinopec

Έσοδα: 414.649.000.000 δολάρια

Η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας ανέβηκε μία θέση, στο Νο. 2, καθώς η μεγάλη αύξηση τόσο των εσόδων της όσο και των κερδών της πέρυσι αντανακλά την ικανότητα της Sinopec να ξεπερνά τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 27% το 2018, ενώ τα κέρδη τριπλασιάστηκαν.

Τα καλά αποτελέσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζήτηση για φυσικό αέριο και χημικά προϊόντα στην εγχώρια αγορά. Αυτή η ανοδική τάση στην κινεζική αγορά αντιστάθμισε ένα έτος που γενικά είχε δυσκολίες λόγω των ασταθών τιμών του αργού πετρελαίου και της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

3. Royal Dutch Shell

Έσοδα: 396.556.000.000 δολάρια

Ο αγγλο-ολλανδικός ενεργειακός γίγαντας σημείωσε άνοδο δύο θέσεων και βρέθηκε στην τρίτη θέση, με τα έσοδα να προσεγγίζουν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κέρδη να είναι αυξημένα κατά 80%, στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Με στόχο να επωφεληθεί από την αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, η εταιρεία αύξησε το μερίδιό της στα κοιτάσματα του Κόλπου του Μεξικού και επέκτεινε το …ποντάρισμά της στην «έκρηξη» του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Υπό την πίεση των επενδυτών, η Shell πήρε επίσης μια απόφαση-ορόσημο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανακοινώνοντας τον Δεκέμβριο ότι θα συνδέσει τις αμοιβές των εκτελεστικών στελεχών της με την επίτευξη στόχων για χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

4.China National Petroleum

Έσοδα: 392.976.000.000 δολάρια

Η CNPC, η κρατική μητρική εταιρεία της PetroChina, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της Κίνας, ερευνά, επεξεργάζεται και πουλάει αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα παράγει κατασκευαστικό εξοπλισμό και προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης πετρελαιοπηγών.

Αυτό το εύρος λειτουργιών, σε συνδυασμό με τη διεθνή διαφοροποίησή της τα τελευταία χρόνια, έφερε τον κινεζικό κολοσσό στην 4η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου – θέση που διατηρεί τα τρία τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις λόγω των αυστηρότερων περιβαλλοντικών προτύπων σε πολλές αγορές, καθώς και της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

5. State Grid

Έσοδα: 387.056.000.000 δολάρια

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας παρέχει ηλεκτρισμό σε 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους, καλύπτοντας το 88% του εδάφους της πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο. Τα ετήσια έσοδά της, ύψους 387 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018, αντικατοπτρίζουν την κολοσσιαία διάσταση των λειτουργιών της.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας στον κόσμο διαθέτει επίσης, και εκμεταλλεύεται, ένα διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι την Ιταλία και τη Βραζιλία – μια προσπάθεια παγκόσμιας επέκτασης που όλο και περισσότερο τραβάει την προσοχή ξένων εποπτικών αρχών. Η State Grid προωθεί επιθετικά επενδύσεις και στον κλάδο της καθαρής ενέργειας.

6. Saudi Aramco

Έσοδα: 355.905.000.000 δολάρια

Δεν έχει βρεθεί ακόμη ένα επιχειρηματικό μοντέλο που να φτάνει το μοντέλο της Saudi Aramco: να συνδυάζει, δηλαδή, την εξόρυξη πετρελαίου για λιγότερο από 10 δολάρια το βαρέλι με την πώληση του πετρελαίου αυτού για 60 δολάρια το βαρέλι. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας κατέγραψε κέρδη 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος – σχεδόν διπλάσια των αντίστοιχων κερδών της Apple.

Κι αυτό εξηγεί γιατί οι επενδυτές – που διψάνε για υψηλές αποδόσεις – συνέρρευσαν για την έκδοση ομολόγου ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο, αφότου το βασίλειο έβαλε στο ράφι τα σχέδια για μια αρχική δημόσια προσφορά.

7. BP

Έσοδα: 303.738.000.000 δολάρια

Ο βασικός εταιρικός παίκτης της Μεγάλης Βρετανίας στον κλάδο της ενέργειας βρέθηκε υψηλότερα κατά μία θέση στη φετινή λίστα, καθώς η εταιρεία άρχισε επιτέλους να φεύγει από τη σκιά της πετρελαιοκηλίδας στο Deepwater Horizon του 2010. Χάρη στη ραγδαία αύξηση του ρυθμού εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και της ικανότητας διύλισης, τα κέρδη της BP σχεδόν τριπλασιάστηκαν το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κι αυτό συνέβη εν μέσω εντεινόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένης της αβέβαιης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Όπως και η μεγάλη της αντίπαλος (Shell), η BP επικεντρώθηκε το 2018 στην αύξηση του μεριδίου της στην ανερχόμενη αγορά ενέργειας των ΗΠΑ.

8. Exxon Mobil

Έσοδα: 290.212.000.000 δολάρια

Η Exxon Mobil, ο ενεργειακός κολοσσός με έδρα στο Τέξας, πέτυχε αύξηση κερδών και εσόδων μέσα στο 2018 κατά 6% και 19% αντίστοιχα. Η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε το φτηνό αμερικανικό αργό πετρέλαιο, ενώ παρέκαμψε την αστάθεια της αγοράς μέσω της ευρείας γκάμας λειτουργιών της, από τη διύλιση μέχρι τα χημικά.

Η παγκόσμια παρουσία της εταιρείας αντανακλάται στα έργα που ξεκίνησε μέσα στο 2018, στα οποία περιλαμβάνονται νέα κοιτάσματα στη Γουιάνα, ανάπτυξη LNG στη Μοζαμβίκη, και μια νέα μονάδα διυλιστηρίου στην Αμβέρσα του Βελγίου.

9. Volkswagen

Έσοδα: 278.341.000.000 δολάρια

Η Volkswagen έπεσε δύο θέσεις στην κατάταξη της φετινής λίστας Global 500, παρά την καλή, οικονομικά, χρονιά που είχε η κορυφαία παγκοσμίως αυτοκινητοβιομηχανία. Ο γερμανικός κολοσσός παρουσίασε ένα τολμηρό σχέδιο το 2018 βάσει του οποίου μέχρι το τέλος του 2022 θα παρουσιάσει δεκάδες μοντέλα βασισμένα στην πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης της εταιρείας.

Η VW είδε τα έσοδα και τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 7% και 9% αντίστοιχα το 2018, παρόλο που είχε απώλειες ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόστιμα που σχετίζονται με το γνωστό σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών αερίων των μοντέλων ντίζελ της εταιρείας.

10. Toyota Motor

Έσοδα: 272.612.000.000 δολάρια

Η Toyota Motor βρίσκεται τέσσερις θέσεις πιο κάτω στην κατάταξη της φετινής λίστας Global 500 σε σχέση με την περσινή λίστα. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,8%, αλλά τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 25% λόγω των μειωμένων πωλήσεων στην Ιαπωνία, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Η μείωση αυτή αντανακλά τα ευρύτερα προβλήματα του κλάδου που σχετίζονται με την αλλαγή των καταναλωτικών προτιμήσεων, οι οποίες απομακρύνονται από τα παραδοσιακά επιβατικά οχήματα. Με το βλέμμα στο μέλλον, η Toyota προέβη σε μια μεγάλη επένδυση στην Uber το 2018 – γεγονός που αντανακλά τη μετάβαση του ιαπωνικού κολοσσού στην εποχή των αυτόνομων οχημάτων δίχως οδηγό.

Loader