Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι αξιοποιούν την άδειά τους

Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι αξιοποιούν την άδειά τους

Οικονομικοί λόγοι αποτρέπουν τους εργαζόμενους από τις διακοπές

Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι αξιοποιούν την άδειά τους

Ο σωστός επιμερισμός του χρόνου που αφιερώνουμε σε καθημερινή βάση στη δουλειά μας αλλά και στις κοινωνικές μας συναναστροφές είναι ένδειξη ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Το διάλλειμα, αλλά και οι διακοπές είναι απαραίτητα ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η υπερκόπωση, αλλά και η κατάθλιψη που μπορεί να νιώσουμε όταν δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε ουσιαστικά πράγματα για τον εαυτό μας. Πόσοι όμως στην πραγματικότητα δράττονται της ευκαιρίας να κάνουν συχνά αποδράσεις για να φορτίσουν τις «μπαταρίες» τους;

Έρευνες δείχνουν ότι όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι αξιοποιούν στο έπακρο τις ημέρες άδειας που δικαιούνται από την εργασία τους. Και αυτό γιατί, είτε φοβούνται ότι όσο διάστημα λείψουν από τη δουλειά τους ελλοχεύει ο κίνδυνος να τους πάρει κάποιος άλλος την … καρέκλα, είτε επειδή προτιμούν να μαζέψουν τα χρήματά τους για να πάνε ένα καλό ταξίδι μέσα στη χρονιά. Άλλωστε το κόστος για τακτικές μικρές αποδράσεις παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Expedia.com, ο αριθμός των εργαζομένων που πάνε διακοπές καταγράφει αρνητικό ρεκόρ πενταετίας, με τους Αμερικανούς, τους Ιάπωνες και τους Ταϋλανδούς να βρίσκονται στο top 3.

Ειδικότερα, το 58% των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο θεωρούν εαυτούς στερημένους σε διακοπές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του 2017 (53%) και του 2016 (49%).Οι γενιές Gen Z και millennials (18-34) παίρνουν δύο ημέρες μικρότερη άδεια κατά μέσο όρο (12) σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα εργαζομένων στις ΗΠΑ και νιώθουν περισσότεροι στερημένοι (68%).

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (54%), οι Αμερικανοί εργαζόμενοι απαντούν πως επιλέγουν να δουλεύουν non stop διότι οι διακοπές είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, ενώ υπάρχει και ένα 17% που υποστηρίζει ότι έχει «εγκλωβιστεί» καθώς η φύση της εργασίας του δεν του επιτρέπει να απουσιάζει πολλές μέρες.

Όταν τύχει να πάρουν κάποιες μέρες άδειας, κατά μέσο όρο 2 μέρες ετησίως ξοδεύονται σε υποχρεώσεις. Το 63% μάλιστα των Αμερικανών απέχουν από τις διακοπές για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και το 28% απέχει πάνω από χρόνο.

Αν πάλι είστε από τους τυχερούς που κάνουν χρήση της άδειάς τους, ίσως ταυτιστείτε με την επόμενη τάση που δείχνει ότι ακόμα και αν βρίσκεστε στο πιο ειδυλλιακό μέρος, στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει η έγνοια του τι συμβαίνει στο γραφείο. Στην έρευνα επισημαίνεται πως το ένα τέταρτο των αδειούχων ελέγχει το επαγγελματικό email τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ενώ βρίσκεται σε διακοπές.

Καλό είναι και το έξτρα εισόδημα, ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι διακοπές είναι απαραίτητες για τη σωματική ξεκούραση και για την ψυχική μας ηρεμία και δεν θα πρέπει η λήψη τους να τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Loader