Οι κινήσεις των στελεχών του Facebook που δείχνουν ότι ερχόταν μεγάλη «βουτιά»

Οι κινήσεις των στελεχών του Facebook που δείχνουν ότι ερχόταν μεγάλη «βουτιά»

Η μετοχή του Facebook δέχτηκε έντονο σφυροκόπημα την προηγούμενη Τετάρτη μετά το κλείσιμο της Wall Street

Οι κινήσεις των στελεχών του Facebook που δείχνουν ότι ερχόταν μεγάλη «βουτιά»

Η μετοχή του Facebook δέχτηκε έντονο σφυροκόπημα την προηγούμενη Τετάρτη μετά το κλείσιμο της Wall Street και στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου της. Η μετοχή της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκε να σημειώνει βουτιά έως και 24%, εν μέσω προβλέψεων για πτωτική πορεία στα έσοδα και αύξηση του κόστους της.

Αφότου "πέτυχε" την μεγαλύτερη ημερήσια διαγραφή χρηματιστηριακής αξίας εταιρείας εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το Facebook εμφανίζει κάποια σημάδια ανάκαμψης αν και εξακολουθεί να μετρά απώλειες άνω των 100 δις. δολαρίων. Ισχυρό το τίμημα και για τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ που είδε πάνω από 16 δισ. ευρώ να "κάνουν φτερά" από την προσωπική του περιουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαδικτυακός κολοσσός κατέγραψε μηδενική αύξηση του αριθμού των χρηστών στην Βόρεια Αμερική, ενώ στην Ευρώπη η εταιρεία έχασε γύρω στους ένα εκατομμύριο χρήστες.

Το "ξεπούλημα" της μετοχής της εταιρείας ωστόσο που ακολούθησε ήταν μαζικό, ισοδυναμεί δε σχεδόν με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Κουβέιτ το 2017, κάπου στα 120,3 δις. δολάρια, γεγονός που φαίνεται πραγματικά απίθανο. Παρ’ολ’αυτά, η μετοχή του Facebook εξακολουθεί να είναι 350% υψηλότερη σε σχέση με έξι χρόνια πριν, όταν δηλαδή έκανε το ντεμπούτο της στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

"Νομίζω ότι όλοι μας εκπλαγήκαμε από την έκταση της πτώσης. Ωστόσο, οι επενδυτές θα έπρεπε να έχουν προβλέψει ότι έρχεται μεγάλη βουτιά κρίνοντας από το γεγονός ότι στελέχη του Facebook προχωρούσαν σε συνεχιζόμενες πωλήσεις μετοχών της εταιρείας τους τελευταίου μήνες", παρατηρεί ο Neil Wilson, επικεφαλής αναλυτής της Markets.com στο Λονδίνο.

Πράγματι, κατά το τελευταίο τρίμηνο, οι έχοντες εσωτερική πληροφόρηση (insiders) – περιλαμβανομένου και του ίδιου Ζούκερμπερκγ – προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών της εταιρείας αξίας 3,8 δισ. δολαρίων. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη δεν ήταν και τόσο άσχημα, αυτό όμως που κυρίως φόβισε τους επενδυτές ήταν οι προβλέψεις για τα έσοδα, καθώς ο CFO του Facebook, David Wehner, δήλωσε ότι αναμένεται συνέχιση της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των εσόδων το επόμενο διάστημα. Προς αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι προβλέψεις για το κόστος, καθώς εκτιμάται ότι αυτό θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον Wilson της Markets.com τώρα πια όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αν και στην περίπτωση του Facebook μιλάμε για τεράστιους όγκους συναλλαγών που έφεραν και αυτό το μέγεθος της βουτιάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: "για άλλη μια φορά εγείρονται ερωτήματα γύρω από το ζήτημα του διαφημιστικού μοντέλου του Facebook μετά και τις αποκαλύψεις νωρίτερα φέτος. Ο μεγάλος φόβος είναι διττός, δηλαδή ότι το διαφημιστικό μοντέλο έχει διαρραγεί μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica και ότι οι χρήστες αρχίζουν να γυρίζουν τις πλάτες τους στην πλατφόρμα".

Παρ’ολ’αυτά, η μετοχή του κολοσσού δεν διολίσθησε σε χαμηλά έτους. Αρκετοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων και οι JPMorgan και UBS υποβάθμισαν την σύστασή τους για την μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων σημείων που πρέπει να υπογραμμιστούν σε αυτήν την τελευταία ελεύθερη πτώση του Facebook, είναι ότι η μετοχή του παρέμεινε σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με αυτό που σημειώθηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Cambridge Analytica νωρίτερα φέτος. Πέραν αυτού, η μετοχή ανέκαμψε σημαντικά στην πορεία, με την κεφαλαιοποίηση του Facebook να αυξάνεται κατά 187 δις. δολάρια μέσα σε τέσσερις μήνες.

Μετά από αυτή την οδυνηρή εμπειρία για το Facebook, ο Wilson βλέπει περιθώριο σημαντικής ανάκαμψης της μετοχής του κολοσσού. Όπως σημειώνει ο ίδιος: "Αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες αγοράς για όλους όσους πιστεύουν ότι έχασαν κάποτε την μεγάλη ευκαιρία του Facebook".

Οι απώλειες για το Facebook ήταν πολύ βαριές. Μάλιστα παρασύρθηκαν με αφορμή αυτό πτωτικά και μετοχές άλλων τεχνολογικών γιγάντων, όπως Apple, Alphabet, Amazon και Netflix. Η διάθεση ανάληψης κινδύνου παρέμεινε υποτονική τις ημέρες που ακολούθησαν της μεγάλης βουτιάς, παρά τα σημάδια άμβλυνσης των ανησυχιών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο και δεν διαφαίνεται σημαντική ανάκαμψή της το προσεχές διάστημα.

Loader