Οι σκύλοι μοιάζουν στα αφεντικά τους!

Οι σκύλοι μοιάζουν στα αφεντικά τους!

Όσα ψέματα λένε οι άνθρωποι, άλλα τόσα λένε οι τετράποδοι φίλοι μας

Οι σκύλοι μοιάζουν στα αφεντικά τους!

Εάν όντως ο σκύλος είναι εξοικειωμένος σε εξαιρετικό βαθμό με την ανθρώπινη συμπεριφορά, τότε γιατί να μην καταφεύγει και στο ψέμα για να επιτύχει τους όποιους σκοπούς του; Μάλλον αυτό είχαν στο μυαλό τους οι ελβετοί επιστήμονες που μελέτησαν ενδελεχώς τη συμπεριφορά μιας ομάδας σκύλων για να διαπιστώσουν την εξαιρετική ικανότητά τους να ξεγελούν τους ανθρώπους.

Είκοσι επτά σκύλοι, όπως αναφέρει το Indy100, ένα blog του Independent, εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν μία «συνεργάσιμη» γυναίκα που τους επέτρεπε να τρώνε την αγαπημένη τους τροφή και μια γυναίκα περισσότερο «αυστηρή» που δεν ήταν διαθέσιμη να ενδώσει στις απαιτήσεις τους. Για να συμβεί, όμως, αυτό έπρεπε πρώτα να μάθουν να καθοδηγούν τις δύο κυρίες προς τρία δοχεία: το πρώτο περιείχε λουκάνικα, την αγαπημένη τους τροφή, το δεύτερο μπισκότα, ενώ το τρίτο ήταν άδειο. Και κάθε φορά που μία από τις δύο συνοδούς επρόκειτο να τους ταΐσει, στο άκουσμα της σχετικής εντολής οι σκύλοι οδηγούσαν την εκάστοτε κυρία σε ένα από τα τρία δοχεία.

Η «συνεργάσιμη» συνοδός αντέμειβε τους σκύλους με το περιεχόμενο του δοχείου που επέλεγαν, ενώ η «αυστηρότερη», στην περίπτωση που διάλεγαν το δοχείο με τα λουκάνικα, δεν τους τα πρόσφερε. Και με τον καιρό οι σκύλοι έμαθαν να μην της υποδεικνύουν το δοχείο με την αγαπημένη τους τροφή, γνωρίζοντας, πλέον, ότι θα την κρατούσε η ίδια. Δύο, μάλιστα, από αυτούς δεν της υπέδειξαν ποτέ το δοχείο με τα λουκάνικα.

Loader