Οι Βρυξέλες απέρριψαν το σχέδιο Brexit του Johnson

Οι Βρυξέλες απέρριψαν το σχέδιο Brexit του Johnson

Η απάντηση ήταν άμεση

Οι Βρυξέλες απέρριψαν το σχέδιο Brexit του Johnson

Οι Βρυξέλλες άκουσαν χθες πολύ προσεκτικά τον Boris Johnson, ο οποίος απευθυνόμενος για πρώτη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύτηκε να βάλει μία τελεία στο αφήγημα του Brexit και κυρίως δεσμεύτηκε να ξεφορτωθεί το ακανθώδες ζήτημα του backstop.

Η απάντηση ήταν άμεση. Το backstop παραμένει για την Ε.Ε. βασική εγγύηση για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων και η εξάλειψή του «είναι απαράδεκτη».

«Θα προτιμούσα να αποχωρήσουμε από την Ένωση με συμφωνία. Εκτιμώ ότι ακόμη και σε αυτό το στάδιο είναι εφικτό. Ορισμένα πράγματα ωστόσο πρέπει να είναι σαφή η συμφωνία αποχώρηση που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός μου έχει απορριφθεί τρεις φορές από αυτό το κοινοβούλιο. Οι όροι της είναι απαράδεκτοι σε αυτό το κοινοβούλιο και σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Boris Johnson χθες αναφερόμενος ειδικά στο backstop.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι ωστόσο έχουν επίσης κάνει σαφείς τις προθέσεις τους και τις επανέλαβαν χθες. Ο μεν επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Michel Barnier, τόνισε ότι η εξάλειψη του από τους όρους της συμφωνίας είναι απαράδεκτη.

Ο δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, σε πιο ήπιους τόνους, απλώς επανέλαβε με νόημα ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Theresa Mary May είναι η μία και μοναδική εφικτή, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσθήκες στην πολιτική διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο δηλαδή στη συμφωνία αποχώρησης.

Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Boris Johnson και με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Εmmanuel Macron προσκάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας στη Γαλλία «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μιλήσουν για το Brexit τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο «με σεβασμό στις απαιτήσεις της Ε.Ε.», διευκρίνισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Boris Johnson θα μεταβεί στη Γαλλία τον επόμενο μήνα, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου στη Μπιαρίτζ.

Loader