Πλήγμα 8 δισ. δολαρίων για την περιουσία του Jeff Bezos

Πλήγμα 8 δισ. δολαρίων για την περιουσία του Jeff Bezos

Η περιουσία του Jeff Bezos δέχτηκε βαρύ πλήγμα τις τελευταίες ημέρες

Πλήγμα 8 δισ. δολαρίων για την περιουσία του Jeff Bezos

Η καθαρή του αξία συρρικνώθηκε κατά περίπου 19 δισ. δολάρια τις τελευταίες δύο ημέρες συναλλαγών, υποχωρώντας κατά 11 δισ. δολάρια την Παρασκευή και κατά επιπλέον 8,2 δισ. δολάρια τη Δευτέρα. Ο ιδρυτής και CEO της Amazon, ο οποίος κατέχει μερίδιο 16% στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει τώρα περιουσία 127,6 δισ. δολαρίων. Παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, μπροστά από τον Bill Gates ($94,1 δισ.) και τον Warren Buffett ($82,4 δισ.).

Η μετοχή της Amazon έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να την οδηγούν 23% χαμηλότερα τον τελευταίο μήνα. Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αποτελέσματα γ' τριμήνου που δεν ήταν καθ όλα ικανοποιητικά, με τους επενδυτές να δυσαρεστούνται από τα απογοητευτικά μεγέθη των πωλήσεων και τις προβλέψεις για τις πωλήσεις στο κρίσιμο επόμενο τρίμηνο των εορτών.

Η Amazon ανέφερε πως αναμένει τα έσοδά της να αυξηθούν κατά μόλις 10-20% στο τρέχον τέταρτο τρίμηνο, κάτι που θα σηματοδοτούσε την πιο κακή εορταστική σεζόν για την εταιρεία από το 2014. Τα τελευταία τρία διαδοχικά έτη, έχει καταγράψει αύξηση-ρεκόρ στις πωλήσεις, της τάξης του 20% ή και περισσότερο, στο τρίμηνο των εορτών.

Η πρόσφατη βουτιά είναι μεγάλη αντιστροφή πορείας για μια μετοχή που "κάλπαζε". Η μετοχή της Amazon εκτοξεύτηκε 56% το 2917, ενώ έχει κερδίσει επιπλέον 31% το 2018. Αυτή η δυναμική βοήθησε τον Bezos να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που συγκεντρώνει περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων. Ξεπέρασε γρήγορα τον Bill Gates για να γίνει το Νο1 στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς -η πρώτη φορά από το 1994 που ο Gates δεν ήταν ο πλουσιότερος. Η καθαρή αξία του Bezos διογκώθηκε από τα 81,5 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2017, στα 160 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Bezos δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας που είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται τελευταία. Η μετοχή της Alphabet υποχώρησε 5% τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων. ροκανίζοντας τις περιουσίες των συνιδρυτών Larry Page και Sergey Brin κατά 2 δισ. δολ. και 1,9 δισ. δολ. αντίστοιχα. Οι δυο τους παραμένουν ο 11ος και 12ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

Loader