Ποια είναι η Mackenzie Bezos, η πρώην κυρία «Amazon»

Ποια είναι η Mackenzie Bezos, η πρώην κυρία «Amazon»

Βρίσκεται στην 15η θέση στη φετινή λίστα Forbes 400, με περιουσία 36,1 δισ. δολαρίων μετά το διαζύγιο της

Ποια είναι η Mackenzie Bezos, η πρώην κυρία «Amazon»

Η Mackenzie Bezos δεν ήταν ιδιότροπη, το οποίο ήταν χρήσιμο, καθώς δεν υπήρχε χρόνος για άνεση στα γραφεία της Amazon στις αρχές του 1996. Μοιράστηκε το γραφείο της με έναν νέο υπάλληλο σε έναν χώρο ο οποίος αργότερα ως κουζίνα της εταιρείας ήταν διπλάσιος. Για 12 ώρες την ημέρα, καθώς οι υπάλληλοι στριμώχνονταν για να χρησιμοποιήσουν τον φούρνο μικροκυμάτων, ήταν υπεύθυνη των λογιστικών. Το βράδυ πήγαινε στην αποθήκη για να πακετάρει παραγγελίες.

Συνεισέφερε πολλά“, λέει ο Mike Hanlon, ο έβδομος υπάλληλος της Amazon. “Είναι πραγματικά ένα ταλαντούχο άτομο με τρόπο που νομίζω ότι χάνεται, όταν είσαι η γυναίκα του δισεκατομμυριούχου“.

Το μυστήριο γύρω από τη 49χρονη Mackenzie είναι έντεχνα φτιαγμένο. Διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την ανωνυμία της μετά τα πρώτα χρόνια της Amazon και δεν έχει δώσει συνεντεύξεις από τον Ιανουάριο, όταν μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα ο χωρισμός της από τον σύζυγό της .

Το ζευγάρι ολοκλήρωσε το διαζύγιό του τον Ιούλιο, με την Μακένζι να παίρνει το 25% των μετοχών της Amazon. Αυτό το ποσοστό αξίζει 36,1 δισ. δολάρια, αρκετά για να την κατατάξει 15η στη φετινή λίστα Forbes 400.

Θα έπρεπε να είχε πάρει το 50% της εταιρείας“, λέει Nick Hannover, ένας από τους πρώτους επενδυτές της Amazon. “Η Mackenzie ήταν ίσος εταίρος του Τζεφ, τις πρώτες μέρες“.

Ακόμα και η ίδια η Mackenzie δεν μιλούσε γι’ αυτή την ιστορία. Για να ρίξουμε λίγο φως, ξοδέψαμε εβδομάδες επικοινωνώντας με περισσότερους από 100 φίλους και πρώην συμμαθητές και συναδέλφους. Ακόμα και αυτό έδωσε μόνο μια θολή εικόνα, αυτή μιας απομονωμένης αλλά ταλαντούχας γυναίκας που έχει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αριστεύσει σε κάθε στάδιο της ζωής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Χιλιάδες τα επικίνδυνα προϊόντα της Amazon

Η Mackenzie μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο, και ήταν το μεσαίο παιδί με δύο αδέλφια. Στα 6, έγραψε ένα βιβλίο 142 σελίδων, με τίτλο “Το σκουλήκι του βιβλίου” (The Book Worm). Οι γονείς της, μια νοικοκυρά και ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος, την έστειλαν στο Χότσκις, στο οικοτροφείο του Κονέκτικατ, όπου αποφοίτησε έναν χρόνο νωρίτερα.

Σπούδασε στο Κέμπριτζ, μετά στο Πρίνστον, όπου ειδικεύτηκε στα Αγγλικά. Η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Tony Morrison ήταν ο σύμβουλος της διατριβής της. “Ήταν γενικά μια πολύ ισορροπημένη και ήρεμη και λαμπρή παρουσία”, λέει ο Τζεφ Νουνοκαουα, ένας από τους καθηγητές της στα Αγγλικά.

Μετά την αποφοίτησή της, ξεκίνησε να εργάζεται στο hedge fund D.E. Shaw, όπου άρχισε να βγαίνει με τον Jeff Bezos, ο οποίος αποχώρησε για να ιδρύσει την Amazon το 1994. Από την αρχή, η Mackenzie συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό. “Κανείς δεν είχε πραγματικά τίτλους εργασίας… Έτσι έκανε τα πάντα”, λέει ο Todd Nelson, ένας άλλος από τους υπαλλήλους της πρώιμης εποχής της εταιρείας.

Η Mackenzie αποστασιοποιήθηκε την ώρα που η Amazon μπήκε στο χρηματιστήριο, το 1997, για να επικεντρωθεί στη συγγραφή μυθιστορημάτων.

Κρατούσε χαμηλό προφίλ μέχρι το 2005, όταν η HarperCollins δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, “The Testing of Luther Albright”. Η Morrison το θεώρησε “σπάνιο”. Η Mackenzie συνέχισε το 2013 με το Traps.

Τα πιο πρόσφατα κεφάλαια της ζωής της είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Το 2018 αυτή και ο Τζεφ έδωσαν 2 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης και την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών νηπιαγωγίων. Τον Μάιο, καθώς το διαζύγιό τους είχε ολοκληρωθεί, υπέγραψε το Giving Pledge, υποσχόμενη να δωρίσει τουλάχιστον τον μισό πλούτο της. Δεν έχει πει λέξη για το πού θα πάνε αυτά τα δισεκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Οι πελάτες της Amazon διαμαρτύρονται για τις νέες συσκευασίες της

Loader