Πώς βλέπουν οι αναλυτές την ήττα της May

Πώς βλέπουν οι αναλυτές την ήττα της May

Τι αναμένουν

Πώς βλέπουν οι αναλυτές την ήττα της May

Η καταψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων χθες της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει το ενδεχόμενο ενός πιο ήπιου και σε αργότερο χρόνο Brexit, ή ακόμα και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου Brexit, ελαφρός πιο πιθανό, όπως εκτιμά η Goldman Sachs.

«Νομίζουμε πως η προοπτική ενός άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία έχει ξεθωριάσει ακόμα περισσότερο» , όπως ανέφερε σε σημείωμά του ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Adrian Paul. Η τράπεζα διατηρεί το βασικό σενάριο πως τελικά μια παραλλαγή της τρέχουσας συμφωνίας για το Brexit θα κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Stephanie Kelly της Aberdeen Standard Investments εκτιμά πως το μέγεθος της ήττας της Μέι αλλά και η ψήφιση σήμερα της πρότασης μομφής «έχουν σημασία για τις αγορές βραχυπρόθεσμα».

«Αν η Μέι κερδίσει στην πρόταση μομφής τότε ουσιαστικά θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που θα βρισκόμασταν αν η ψήφος είχε πραγματοποιηθεί πριν από τέσσερις εβδομάδες, όμως με ένα πιο περιορισμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Άρθρου 50. Οι αγορές θα είναι ασταθείς τις επόμενες ημέρες όμως αξίζει να θυμόμαστε πως τίποτα το θεμελιώδες δεν άλλαξε. Το πιο σοφό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι επενδυτές βραχυπρόθεσμα, είναι να μην κάνουν τίποτα».

Ο Michael Strobaek της Credit Suisse αναφέρει πως το βασικό σενάριο της τράπεζας εξακολουθεί να είναι ότι μια συμφωνία για ένα ήπιο Brexit είναι πιθανότερο απ’ ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μειώνει την πιθανότητα ενός «οικονομικού ή πολιτικού σοκ ικανού να δημιουργήσει μια ουσιαστική αντίδραση risk off στις παγκόσμιες αγορές».

Η Citi κρίνει ότι υπάρχει πλέον «πολύ υψηλή» πιθανότητα το Brexit να καθυστερήσει και να μη γίνει την καθορισμένη ημερομηνία, την 29η Μαρτίου. «Μετά την εμφατική απόρριψη» της συμφωνίας, το να γίνουν «μικρές τροποποιήσεις δεν θα αρκούσε για να περάσει» το κείμενο αυτό, προεξόφλησαν οικονομολόγοι της Citi. «Η πιθανότητα παράτασης (της διαδικασίας βάσει) του Άρθρου 50 είναι τώρα πολύ υψηλή», ενώ το ενδεχόμενο «ματαίωσης» της αποχώρησης βρίσκεται «σε άνοδο», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στον νομικό μηχανισμό με τον οποίο πυροδοτήθηκε η διαδικασία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Να περιορίσουν τη έκθεσή τους σε χρηματοοικονομικούς πόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτες στην πολιτική αναταραχή εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέτρεψε τους επενδυτές η διεύθυνση της επενδυτικής τράπεζας UBS. Η αναταραχή στις αγορές δεν θα κοπάσει ωσότου να υπάρξει σαφής έκβαση στη διαδικασία, προέβλεψε Dean Turner, οικονομολόγος της UBS. «Δεν προτείνουμε στους επενδυτές» να κάνουν τοποθετήσεις στη στερλίνα, σε μετοχές στο ΗΒ ή σε αξιόγραφα, τουλάχιστον για όσο «υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη σαφήνειας», εξήγησε. «Εντός των υπαρχόντων χαρτοφυλακίων», οι επενδυτές καλά θα έκαναν «να περιορίσουν την όποια έκθεση τους στο ΗΒ», επέμεινε.

Πηγή

Loader