Που οφείλεται η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου
H επανεκλογή Μαδούρο και οι κυρώσεις στο Ιράν
Την ώρα που το Καράκας κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» από τις ΗΠΑ, η τιμή του αργού έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.
Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι σήμερα, ενισχυμένη από την ανησυχία ότι η φθίνουσα παραγωγή αργού της Βενεζουέλας και μία πιθανή μείωση των ιρανικών εξαγωγών θα μπορούσαν να συσφίξουν περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά.
Το αργό κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014, στηριζόμενο από τη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας και άλλων χωρών εκτός του ΟΠΕΚ για τη μείωση της προσφοράς, καθώς και την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση. Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν πριν λίγο στα 80,35 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,4%. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 72,71 δολάρια με άνοδο 0,7%.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής, μία κίνηση, που σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να μειώσει και άλλο την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, που έχει υποχωρήσει ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετιών.
Η ανησυχία για μία πιθανή μείωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη και την απειλή αμερικανικών κυρώσεων, στηρίζει επίσης τις τιμές. Χθες, οι ΗΠΑ σκλήρυναν τη στάση τους έναντι του Ιράν.
Η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Εν μέρει λόγω της ακούσιας μείωσης της παραγωγής της Βενεζουέλας, ο ΟΠΕΚ υπερκαλύπτει τις προβλέψεις της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν θεωρητικά να αυξήσουν την προσφορά τους, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμη. Οι μειώσεις της προσφοράς, με επικεφαλής τον ΟΠΕΚ, έχουν εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό ένα πλεόνασμα στα αποθέματα των βιομηχανικών χωρών.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Την ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου περιορίζει η αυξανόμενη προσφορά από τις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή σχιστολιθικού αργού προβλέπεται να φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ τον Ιούνιο.
Βενεζουέλα: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας χαρακτήρισε σήμερα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις νέες κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή και την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο.
Οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των χωρών που δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών. Την Δευτέρα ο Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο περιορίζεται η δυνατότητα του Καράκας να ρευστοποιεί πόρους στις ΗΠΑ, να εκδίδει κρατικό χρέος ή να πουλάει πετρέλαιο.
Η κυβέρνηση του Μαδούρο, που υποστηρίζει ότι ο «οικονομικός πόλεμος» εναντίον της από τις ΗΠΑ ευθύνεται για τη βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, κατήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
«Η Βενεζουέλα καταδικάζει για άλλη μια φορά τη συστηματική εκστρατεία επιθετικότητας και εχθρότητας από το καθεστώς των ΗΠΑ για να τιμωρήσει τον λαό της Βενεζουέλας επειδή άσκησε το δικαίωμά του να ψηφίζει. Αυτά τα αυθαίρετα και μονομερή μέτρα συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση το Καράκας υποστηρίζει ότι είναι θύμα «πολιτικού και οικονομικού λιντσαρίσματος» εκ μέρους των ΗΠΑ. «Προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα για την απειλή για την παγκόσμια ειρήνη που συνιστά το υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, ρατσιστικό και παρεμβατικό καθεστώς που κυβερνά σήμερα την Ουάσινγκτον, εμπνευσμένο από τις δυσοίωνες αξιώσεις της Κου-Κλουξ-Κλαν», συνεχίζει.