Προσοχή έρχονται οι fake αναγνώστες

Προσοχή έρχονται οι fake αναγνώστες

Πρόγραμμα μπορεί να δημοσιεύει σχόλια κάτω από ειδήσεις χωρίς κανείς να μπορεί καταλάβει ότι δεν γράφτηκαν απο ανθρώπινο χέρι

Προσοχή έρχονται οι fake αναγνώστες

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελεί «φυσική» εξέλιξη των πραγμάτων. Αφού βρισκόμαστε στην εποχή των fake news γιατί να μην κάνουν την εμφάνιση τους και fake αναγνώστες τους; Ερευνητές της Microsoft και τους Πανεπιστημίου Beihang στο Πεκίνο (το οποίο συνδέεται στενά με την κινεζική κυβέρνηση) δημιούργησαν το «DeepCom».

Oπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times είναι ένα πρόγραμμα που εκπαιδεύτηκε πάνω σε 340 χιλιάδες άρθρα ειδήσεων και τα σχόλια που υπήρχαν από αναγνώστες κάτω από αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Γιατί αλλάζουν όνομα το Instagram και το WhatsApp

Το DeepCom προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει ο μέσος αναγνώστης ένα άρθρο και δημιουργεί σχόλια που το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα έκανε ο μέσος αναγνώστης διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο.

Το πρόγραμμα είναι πολύ πιο εξελιγμένο και «έξυπνο» από τα προγράμματα τύπου bot που χρησιμοποιούν οι spammers για να βάζουν σχόλια κάτω από ειδήσεις ή στα social media.

Οι δημιουργοί του προγράμματος με άρθρο τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων Arxiv υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που ενθαρρύνει τους επισκέπτες μιας ιστοσελίδας να παραμένουν σε αυτή, να κάνουν σχόλια και να μοιράζονται πληροφορίες.

Αν και κάποιος καλοπροαίρετος θα έλεγε ότι ένα ψεύτικο σχόλιο σε μια είδηση δεν είναι κάτι σημαντικό εντούτοις έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις για την δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος αφού όπως λένε πολλοί υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί είτε από ιδιώτες είτε από εταιρείες, οργανισμούς και κυβερνήσεις για να κάνουν προσωπική ή πολιτική προπαγάνδα.

«Η δημοσίευση των ερευνητών παρουσιάζει μια νέα μέθοδο μηχανικής μάθησης η κύρια χρήση της οποίας φαίνεται ότι είναι η δημιουργία τρολ και η παραπληροφόρηση… Ωραίο, ωραίο, ωραίο» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter o Αρβιντ Ναραγιάν καθηγητής πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Η Microsoft με παρέμβαση της στην ιστοσελίδα θεμάτων τεχνολογίας The Register προσπαθεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αλλά παραδέχεται ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτική προπαγάνδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Από τα fake news στο χάος, μερικά clicks απόσταση

Loader