Πρόβατα «φιλικά προς το περιβάλλον» για τη Νέα Ζηλανδία

Πρόβατα «φιλικά προς το περιβάλλον» για τη Νέα Ζηλανδία

Ακόμα και την ποσοτική γενετική αξιοποιούν στη Νέα Ζηλανδία με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόβατα «φιλικά προς το περιβάλλον» για τη Νέα Ζηλανδία

Ακόμα και την ποσοτική γενετική αξιοποιούν στη Νέα Ζηλανδία με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Πώς; Εκτρέφοντας πρόβατα που παράγουν (και αποβάλλουν στην ατμόσφαιρα) λιγότερα αέρια. Επιστήμονες από το Invermay Agricultural Centre του Μόσγκιλ, μια πόλη 360 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, κατάφεραν να φέρουν στη ζωή και να εκθρέψουν πρόβατα «φιλικά προς το περιβάλλον» – αναφέρει το αυστραλέζικο ABC – τα οποία παράγουν 10% λιγότερο μεθάνιο από τα κοινά μέλη της οικογενείας τους που, σίγουρα, το τελευταίο πράγμα που τα απασχολεί είναι η κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές μεθανίου από το πεπτικό σύστημα των ζώων αποτελούν την κύρια πηγή αερίων του θερμοκηπίου στη Νέα Ζηλανδία και αποτελούν το 10% επί του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την Αυστραλία.

Αλλά η μετάλλαξη που υπέστησαν τα εν λόγω ζωντανά δεν ωφελεί μόνον το περιβάλλον αλλά και τα ίδια καθώς τείνουν να είναι πιο αδύνατα και να παράγουν περισσότερο μαλλί. Έχουν επίσης μικρότερη κοιλιά με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο αλλά πιο συχνά συγκριτικά με τους «αγροίκους» συγγενείς τους που δεν σταματούν να ρεύονται.

Κάθε χρόνο οι εκπομπές μεθανίου από τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα της Αυστραλίας αντιστοιχούν σε περίπου 55 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. «Όλη αυτή η προσπάθεια, ο χρόνος και η εργασία που απαιτείται για να παράσχουμε τροφή στα ζώα και όλος ο χρόνος που χρειάζεται το ζώο για να βρει και να καταναλώσει αυτήν την τροφή, περίπου το 10% όλης αυτής της ενέργειας, εκλύεται στην ατμόσφαιρα», εξήγησε ο Φίλιπ Βέρκοου από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Loader