Πως είναι να δουλεύεις για το Netflix

Πως είναι να δουλεύεις για το Netflix

Πρώην και νυν εργαζόμενοι στην εταιρία που μίλησαν στην Wall Street Journal

Πως είναι να δουλεύεις για το Netflix

Αυτό τουλάχιστον τόνισαν πάνω από 70 πρώην και νυν εργαζόμενοι στην εταιρεία που μίλησαν στην Wall Street Journal για τις συνθήκες που επικρατούν στα κατά τόπους γραφεία, οι οποίες μόνο ως εφιαλτικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Γιατί; Πολύ απλά γιατί η πίεση είναι τεράστια. Και δεν μιλάμε για πίεση που έχει κάθε επιχειρηματικός κολοσσός, αλλά για φιλοσοφία και τακτική που ξεφεύγει από κάθε λογική, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόλυση κάποιου επειδή δεν έδιωξε νωρίτερα κάποιον από την ομάδα του.

Οι απολύσεις βλέπετε στο Netflix αποτελούν για τα... κεφάλια της εταιρίας ένα «όπλο», το οποίο έχουν πάντα γεμάτο, με τον «κόκορα» τραβηγμένο και με ένα δάχτυλο στην σκανδάλη έτοιμο να πυροβολήσει προς πάσα κατεύθυνση. #### Reed Hastings- Netflix CEO

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι ένας υπάλληλος του γραφείο στην Σινγκαπούρη τόνισε οτι αυτή η φιλοσοφία του θυμίζει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, λόγω του φόβου που επικρατεί σε όλα τα στελέχη.

Ένας διευθυντής δημοσίων σχέσεων είπε σε ένα meeting οτι κάθε μέρα πηγαίνει στο γραφείο με τον φόβο μην τυχόν και απολυθεί, με την Karen Barragan (αντιπρόεδρος του τμήματος με τις πρωτότυπες σειρές), να ρωτά τους υπόλοιπους που ήταν στην αίθουσα αν νιώθουν το ίδιο. Όταν είδε πολλά χέρια να σηκώνονται, απαντώντας θετικά, τότε είπε: «Αυτό είναι καλό γιατί ο φόβος αποτελεί καλό οδηγό». Η ίδια βέβαια, διέψευσε το συγκεκριμένο περιστατικό.

Το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό, το οποίο μνημονεύεται συχνά μεταξύ των υπαλλήλων είναι αυτό όταν απολύθηκε ο Sean Carey, ο οποίος ουσιαστικά έφτιαξε την library του Netflix, όντας από τους παλιούς υπαλλήλους. Σε μία σύσκεψη λοιπόν του ζητήθηκε να σηκωθεί όρθιος και ο διευθυντής του κεντρικού γραφείου περιεχομένου, Ted Sarandos εξήγησε στην υπόλοιπη ομάδα τον λόγο της απόλυσης του. #### Sean Carey

Αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα που θυμίζει δημόσια διαπόμπευση... Μετά την απόλυση κάθε υπαλλήλου, στα εταιρικά mail των εργαζομένων φτάνει ένα κείμενο που εξηγεί τον λόγο της αποχώρησή του, το οποίο πολλές φορές μπορεί να εμπεριέχει κουτσομπολιά, προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία, τα οποία κανείς δεν θα ήθελε να μοιραστεί με τόσο κόσμο.

Το πιο ψυχοφθόρο όμως, είναι το «360». Ένα πρόγραμμα αξιολόγησης όλων στην εταιρεία, όπου μπορεί κάθε υπάλληλος να αφήνει σχόλια για την δουλειά κάποιου συναδέλφου και να τα βλέπουν όλοι. Μάλιστα, πολλές ομάδες το κάνουν σε real time. Έχουν δηλαδή meeting και ο επικεφαλής που είναι εκεί, τους ζητάει να αξιολογήσουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Όλα αυτά πάντως, το Netflix τα αντικρούει λέγοντας πως μόλις το 4% των υπαλλήλων του φεύγει οικειοθελώς κάθε χρόνο, την ώρα που το ανάλογο ποσοστό στις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ φτάνει το 13%. Κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία, δείχνει το πόσο ικανοποιημένοι είναι από την δουλειά τους, ενώ παράλληλα στέκεται και στις μεγάλες αποζημιώσεις που δίνει σε όσους απολύονται και στο γεγονός ότι άμεσα βρίσκουν όλοι δουλειά.

Loader