RemoveDEBRIS: Το κόστος καθαρισμού από τα διαστημικά σκουπίδια

RemoveDEBRIS: Το κόστος καθαρισμού από τα διαστημικά σκουπίδια

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να σώσει το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών

RemoveDEBRIS: Το κόστος καθαρισμού από τα διαστημικά σκουπίδια

Η Ευρώπη ξεκινά μία από σημαντικότερες προσπάθειες αυτού του αιώνα. Είναι μια αποστολή που ονομάζεται RemoveDEBRIS (Απομακρύνετε τα συντρίμμια) κι αν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ολοκληρωθεί, ίσως μπορούσε να σώσει το μέλλον.

Ο στόχος του RemoveDEBRIS είναι ακριβώς αυτός. Παρουσιάζει τον τρόπο που θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε από το διάστημα συντρίμμια στη χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, συμπεριλαμβανομένων και των κομματιών από χρησιμοποιημένους πυραύλους.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα δείτε από το έδαφος, υπάρχουν περισσότερα από μισό εκατ. σκουπίδια που πετούν γύρω από τον πλανήτη μας, και το μεγαλύτερο μέρος τους είναι συγκεντρωμένο σε χαμηλή γήινη τροχιά και ταξιδεύουν με ταχύτητα γύρω στις 28.000 χλμ/ώρα την ώρα

Αυτή η ταχύτητα είναι αρκετή για ταξιδέψετε από το Λος Άντζελες στο Λονδίνο, σε μόλις 19 λεπτά και εδώ ακριβώς είναι το κύριο πρόβλημα.

Η χαμηλή τροχιά της γης είναι η εξώπορτά μας για το σύμπαν. Για να φτάσετε οπουδήποτε στο διάστημα, είτε πρόκειται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για τον Άρη και παραπέρα, θα πρέπει να προσπεράσετε αυτή τη θάλασσα με διαστημικά σκουπίδια

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Ντόναλντ Κέσλερ, μια σύγκρουση μεταξύ συντριμμιών ίσως έκλεινε την έξοδο μια για πάντα, προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση. Μια σύγκρουση και μετά άλλη κι άλλη, παράγοντας ακόμη περισσότερα θραύσματα που συγκρούονται κι αυτά μεταξύ τους.

Είναι αυτό το φαινόμενο «ντόμινο» που αποκαλείται σύνδρομο Κέσλερ, από τον ίδιο τον αστροφυσικό και προβλέπει ότι η χαμηλή γήινη τροχιά θα μπορούσε να γεμίσει σκουπίδια, καθιστώντας επικίνδυνη την πτήση των διαστημοπλοίων

Εκεί έρχεται η ευρωπαϊκή αποστολή RemoveDEBRIS. Το 2018, δοκιμάστηκε με επιτυχία το πρώτο από τα τέσσερα στάδια κι έμοιαζε κάπως έτσι: ένα δίχτυ σε μέγεθος τραπεζομάντιλου μαζί μ ένα μικροσκοπικό διαστημόπλοιο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ακολουθήσουν και άλλα τεστ και θα χρειαστούν κι άλλα πολύ μεγαλύτερα «τραπεζομάντιλα».

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τον τρόπο και το κόστος καθαρισμού του Διαστήματος:

Γκουγκλίελμο Αγκλιέτι: Ο απώτερος στόχος είναι η σύλληψη ακόμη μεγαλύτερων αντικειμένων. Ένας από τους πιθανούς στόχους είναι και παλιοί δορυφόροι, όπως ο Envisat κι έχει μέγεθος περίπου ενός λεωφορείου.

Αφηγητής: Από τις αρχές τις δεκαετίας του 90, οι επιστήμονες πρότειναν τρόπους για να καθαρίσουν τα σκουπίδια στο διάστημα. Έχουν σκεφτεί τα πάντα, από λέιζερ μέχρι τα ρομποτικά νύχια.

Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποια από αυτές τις ιδέες δοκιμάζεται. Η ομάδα ελπίζει να δοκιμάσει και τις άλλες τρεις τεχνολογίες, που περιλαμβάνουν ένα καμάκι που θα καρφώνει τα διαστημικά σκουπίδια. Ένα σύστημα πλοήγησης και εντοπισμού που θα αναλύει το μέγεθος, την απόσταση και την περιστροφή των σκουπιδιών, καθώς κι ένα ιστίο που θα επιβραδύνει τα συντρίμμια ώστε αυτά να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και να καίγονται

Γκουγκλίελμο Αγκλιέτι: Όλοι συμφωνούν, ότι το να απομακρύνουμε κάποια από αυτά τα συντρίμμια είναι το σωστό, αλλά το θέμα είναι το κόστος.

Αφηγητής: Η αποστολή RemoveDEBRIS έχει κοστίσει ήδη 15 εκατ. ευρώ.

Γκουγκλίελμο Αγκλιέτι: Η τρέχουσα αποστολή χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, με τη συμμετοχή 10 εταίρων, με το κόστος του έργου να φτάνει περί τα 15 εκατ. ευρώ.

Όταν αυτή η αποστολή γίνει σε πραγματική κλίμακα, το κόστος θα είναι υψηλότερο.

Σε μία τέτοια προσπάθεια θα έπρεπε να συμμετάσχουν όλοι, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή, ίσως, η NASA, αλλά επίσης και η Κίνα, η Ρωσία και ούτω καθεξής. Το πρόβλημα είναι και πάλι ποιος θα πληρώσει.

Αφηγητής: Η Ευρώπη έκανε την αρχή. Τώρα είναι η σειρά και του υπόλοιπου πλανήτη.

Δείτε το βίντεο:

(embed: )

Πηγή

Loader