Ροκ μπροστά στα τανκ στο ρωσικό Γκλαστονμπέρι

Ροκ μπροστά στα τανκ στο ρωσικό Γκλαστονμπέρι

Έως και 100.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στο φεστιβάλ του Νασέστβι, γνωστού και ως το Γκλαστονμπέρι της Ρωσίας

Ροκ μπροστά στα τανκ στο ρωσικό Γκλαστονμπέρι

«Δεν θα παίζουμε μπροστά στα τεθωρακισμένα, το ροκ είναι κατά του πολέμου». Ο Βλαντίμιρ Κοτλιάροφ, ηγέτης της ρωσικής πανκ μπάντας Pormofilmy, δηλώνει το αυτονόητο. Αλλά τα λόγια του έχουν προκαλέσει ήδη ανησυχία στους διοργανωτές του Νασέστβι, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ροκ μουσικής που διοργανώνεται στη Ρωσία. Γιατί κάποιες από τις μπάντες που συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, ανακοίνωσαν ξαφνικά πως δεν θα συμμετάσχουν τελικά στη διοργάνωση, αναφέρει το ιταλικό Rolling Stone, για να διαμαρτυρηθούν για τη συμμετοχή, μεταξύ των διοργανωτών του «ρωσικού Γκλαστονμπέρι», του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Γιατί σε μια τεράστια έκταση στο Ζαβίντοβο, στην περιφέρεια του Τβερ, μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, σε κοντινή απόσταση από τις σκηνές στις οποίες θα εμφανιστούν οι πιο γνωστές ροκ μπάντες της Ρωσίας, θα τρέχουν, ταυτόχρονα, εκθέσεις στρατιωτικών οχημάτων, θα πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδείξεις ενώ θα υπάρχουν και ειδικά κιόσκια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για όσους από τους νεαρούς Ρώσους που θα μεταβούν εκεί αποφασίσουν, μεταξύ της μίας και της άλλης συναυλίας, να καταταγούν τελικά στο ρωσικό στρατό. O Βλαντίμιρ Κοτλιάροφ κάνει λόγο για μια «τερατώδη μετάλλαξη», καταγγέλλοντας αυτήν την αφύσικη, ομολογουμένως, σύνθεση μιας μουσικής κατεξοχήν επαναστατικής και της εθνικιστικής και μιλιταριστικής ρητορικής. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ωστόσο, τα τεθωρακισμένα προσελκύουν την προσοχή του κοινού. «Επισκεφτείτε το φεστιβάλ και θα δείτε πως η ζώνη αφιερωμένη στα στρατιωτικά οχήματα είναι η πιο δημοφιλής», απάντησε από την πλευρά της η διευθύντρια του φεστιβάλ.

«Το να παίζεις πανκ μουσική μπροστά από ένα τεθωρακισμένο και το να τραγουδάς αυτό που σκέφτεσαι στα μούτρα του μιλιταρισμού είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να κάθεσαι σπίτι σου προσβεβλημένος. Εάν σταματήσουμε να παίζουμε θα επέλθει η σιωπή, και η σιωπή είναι θάνατος», υποστήριξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης o αρχηγός των Plan Lomonosova, μιας από τις συνολικά 100 μπάντες, που θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ.

Loader