Σε μπελάδες και πάλι το Facebook

Σε μπελάδες και πάλι το Facebook

Υπό έρευνα οι πρακτικές του

Σε μπελάδες και πάλι το Facebook

Μια έρευνα πάνω στο Facebook, η οποία πραγματοποιείται από αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης επεκτείνεται έτσι ώστε να συμπεριλάβει ένα ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με κάποιον με γνώση του αντικειμένου. Η εν λόγω εξέλιξη σηματοδοτεί μια κλιμάκωση στις τρέχουσες ομοσπονδιακές έρευνες πάνω στις πρακτικές ιδιωτικότητας της εταιρείας.

Ένα ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο στη Νέα Υόρκη κλήτευσε αρχεία από τουλάχιστον δύο κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με το Facebook, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, όπου αναφέρει ανώνυμες πηγές, που έχουν γνώση των συγκεκριμένων αιτημάτων. Το γραφείο του εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Facebook δήλωσε τον Ιούλιο ότι έχει δεχτεί ερωτήσεις από αμερικανικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και του FBI, και συνεργαζόταν. «Έχει ήδη δημοσιευτεί ότι υπάρχουν ομοσπονδιακές έρευνες εν εξελίξει, συμπεριλαμβανομένης μιας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Facebook σε δήλωσή του. «Όπως έχουμε προαναφέρει, συνεργαζόμαστε με τους ανακριτές και παίρνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν αυτές τις έρευνες. Έχουμε παράσχει μια δημόσια κατάθεση, έχουμε απαντήσει στις ερωτήσεις και έχουμε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», υποστήριξε.

Η εταιρεία κοινωνικών δικτύων βρίσκεται ήδη υπό έρευνα από διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις της ιδιωτικότητας, ιδιαίτερα μετά από την ανάμειξη της εταιρείας με την Cambridge Analytica, μια συμβουλευτική εταιρεία πολιτικών, η οποία απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του κοινωνικού δικτύου χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας προκειμένου να εξετάσει την οποιαδήποτε πιθανή αντιανταγωνιστική συμπεριφορά του Facebook, της Alphabet και άλλων τεχνολογικών εταιρειών. Πολλοί γενικοί εισαγγελείς επίσης εξετάζουν τις πρακτικές της ιδιωτικότητας του Facebook.

Loader