Συνελήφθη η CFO της Huawei

Συνελήφθη η CFO της Huawei

Και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας

Συνελήφθη η CFO της Huawei

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei Technologies Meng Wanzhou αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψή της στο Βανκούβερ του Καναδά το Σάββατο. Η Meng, η οποία είναι κόρη του ιδρυτή της Huawei Ren Zhengfei, κατέχει τη θέση της οικονομικής διευθύντριας και της αντιπροέδρου της εταιρείας. Η ακρόαση για την απελευθέρωσή της με εγγύηση έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή.

Η σύλληψή της στο Βανκούβερ, την 1η Δεκεμβρίου, κλιμάκωσε αμέσως την επικρατούσα διακρατική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, γράφουν οι New York Times. Ωστόσο αυτή η ένταση δεν μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με τη χρήση του όρου «εμπορικός πόλεμος».

Και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο και αν ο πρόεδρος Trump γνώριζε (και απολάμβανε) όσα συνέβαιναν στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ όταν συνομιλούσε με τον κινέζο ομόλογό του στην πρωτεύουσα της Αργεντινής – και αυτή είναι μία λεπτομέρεια που κάνει πολύ πιο πικάντικο το μενού που σερβιρίστηκε από τους Αμερικανούς στον Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών Times, η Meng Wanzhou θα προσαχθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου σε ένα καναδικό δικαστήριο όπου θα τεθεί το ζήτημα των εγγυήσεων για τυχόν αποφυλάκισή της. Επ’ αυτού, ο Ιαν ΜακΛίοντ, εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι δεν δύναται να εξηγήσει τον λόγο της σύλληψής της, υποστηρίζοντας ότι και η ίδια η Meng ζήτησε να μην επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Από πλευράς τους οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν πάντως την έκδοσή της, επειδή θεωρούν ότι η Κίνα όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αλλά μέσω της εταιρείας Huawei έστειλε αυθεντικά made in USA προϊόντα στο Ιράν και σε άλλες χώρες.

Sell-off στις αγορές υπό το φόβο για αναβίωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που έκλεισε με πτώση 3.15% λόγω των ανησυχιών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις η σύλληψη της Meng Wanzhou.

Πτώση άνω του 3% κατέγραψαν και τα Χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης (-3,48%) και του Παρισιού (-3,32%).

Μεγάλες απώλειες καταγράφει και το χρηματιστήριο στη Wall Street. O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας κατέγραφε πτώση 708,51 μονάδων στις 24.318,56 μονάδες (-2,83%).

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας καταγράφει απώλειες 147,18 μονάδων (-2,06%), στις 7.011,25 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, σημειώνει πτώση 69,48 μονάδων (-2,57%), στις 2.630,58 μονάδες.

Χαμηλό προφίλ

Ο Ren, 74 ετών, ίδρυσε την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών το 1988 και, όπως και η μεγαλύτερη κόρη του, κράτησε σε μεγάλο βαθμό χαμηλό προφίλ. Όμως σε μια σπάνια κίνηση, πόζαρε τον περασμένο μήνα για μια οικογενειακή φωτογραφία για το γαλλικό περιοδικό Paris Match, μαζί με τη μικρότερη κόρη του και τη νυν σύζυγό του.

Η Anabel Yao, 20 ετών, ετεροθαλής αδελφή της Meng, πόζαρε μπροστά από ένα μεγάλο πιάνο μαζί με τη μητέρα της, η οποία αναφέρεται από το περιοδικό ως Yao Ling, και τον Ren, ο οποίος φορούσε ένα μπλε πουκάμισο και είχε το χέρι του στον ώμο της χαμογελαστής θυγατέρας του.

Εκπρόσωπος της Huawei επιβεβαίωσε στο Reuters πως η Yao είναι σύζυγος του Ren. Λίγοι είχαν μέχρι τότε ακούσει για τη μικρότερη κόρη, η οποία σπουδάζει πληροφορική στο Χάρβαρντ και είναι μπαλαρίνα. Πρόσφατα έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στον περίφημο Χορό των Ντεμπιτάντ στο Παρίσι.

Η Huawei είναι ιδιωτική εταιρεία και αυτοχαρακτηρίζεται ως ιδιοκτησία των εργαζομένων της. Αν και ο Ren κατέχει μόνο γύρω στο 1,4% των μετοχών, οι εργαζόμενοι λένε πως έχει την ανώτατη ηγεσία στην εταιρεία και επικοινωνεί συχνά με το προσωπικό που είναι διασκορπισμένο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η Huawei, η οποία είναι τώρα η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας σε αριθμό εργαζομένων, με προσωπικό 180.000 ανθρώπων και έσοδα 93 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 πουλώντας ψηφιακούς τηλεφωνικούς διακόπτες.

Κέρδισε το πρώτο συμβόλαιό της στο εξωτερικό το 1996 από την Hutchison-Whampoa του Χονγκ Κονγκ για προϊόντα σταθερού τηλεφωνικού δικτύου. Σήμερα τα έσοδα της Huawei προέρχονται εξίσου από την Κίνα και το εξωτερικό, σύμφωνα με τον απολογισμό της για το 2017.

Τα μισά από τα έσοδα της Huawei προέρχονται από την προμήθεια εξοπλισμού σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών σ’ όλον τον κόσμο. Ξεπέρασε την σουηδική Ericsson και τη φινλανδική Nokia και έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, με κριτήριο τα έσοδα. Τα smartphones έγιναν τα τελευταία χρόνια άλλος ένας σημαντικός επιχειρηματικός τομέας για την Huawei, στον οποίο ανταγωνίζεται την Apple Inc και τη Samsung Electronics.

Διάδοχος

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Huawei, η Meng εντάχθηκε στην εταιρεία το 1993, πήρε μάστερ από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Χουαζόνγκ το 1998 και στη διάρκεια των ετών ανέβηκε στην ιεραρχία της εταιρείας, αναλαμβάνοντας κυρίως οικονομικούς ρόλους.

Έγινε διευθύντρια του διεθνούς λογιστηρίου της εταιρείας, οικονομική διευθύντρια της Huawei στο Χονγκ Κονγκ και πρόεδρος του τμήματος λογιστικής διαχείρισης, σύμφωνα με τον ισότοτοπο.

Στην πρώτη εμφάνισή της ενώπιον του κινεζικού Τύπου το 2013, η Meng είχε δηλώσει πως είχε ενταχθεί αρχικά στην εταιρεία ως γραμματέας «η δουλειά της οποίας ήταν να κάνει απλώς τηλεφωνήματα».

Είχε πει επίσης πως είναι παντρεμένη, έχει έναν γιο και μια κόρη και ο σύζυγός της δεν εργάζεται στον τομέα, απορρίπτοντας έτσι τις φήμες ότι έχει παντρευτεί ένα ανώτερο στέλεχος της Huawei.

Η σημασία της Meng στη Huawei έγινε φανερή το 2011, όταν πρωτοδιορίσθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Άνθρωποι της εταιρείας λένε πως είναι ικανή και πως εργάζεται σκληρά.

Ενώ ο αδελφός της, ο Μενγκ Πινγκ, καθώς και ο νεώτερος αδελφός του πατέρα της και η νυν σύζυγός του εργάζονται άπαντες στη Huawei και σε εταιρείες που σχετίζονται μ’ αυτή, κανένας δεν είχε τόσο σημαντικούς διευθυντικούς ρόλους.

«Τα άλλα μέλη της οικογένειας είναι στο πίσω γραφείο, η Σαμπρίνα είναι CFO και μέλος του διοικητικού συμβουλίου», δήλωσε πηγή στη Huawei. «Έτσι θεωρείται η πιθανότερη διάδοχος του αφεντικού».

Loader