Σκοτώνοντας τα λιοντάρια των δέντρων στην Ουγκάντα

Σκοτώνοντας τα λιοντάρια των δέντρων στην Ουγκάντα

Ούτε καν εκείνα που σκαρφαλώνουν στα δέντρα δεν γλιτώνουν

Σκοτώνοντας τα λιοντάρια των δέντρων στην Ουγκάντα

Ούτε καν τα ελάχιστα, πλέον, αναρριχητικά λιοντάρια δεν μπορούν να προφυλαχθούν από το δηλητήριο των ανθρώπων. Έπειτα από χιλιετίες, οι βασιλιάδες της αφρικανικής σαβάνας φαίνεται πως χάνουν τη μάχη της αντίστασης κατά των αιώνιων εχθρών τους. Σήμερα τα λιοντάρια σε ολόκληρη την ήπειρο δεν ξεπερνούν τις 20.000 ενώ πριν από έναν αιώνα ήταν 200.000. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών ο συνολικός πληθυσμός τους σημείωσε μείωση της τάξης του 80% ενώ η επικράτεια του βασιλείου τους περιορίστηκε σημαντικά. Δεν είναι όμως τα βέλη και τα ακόντια των Μασάι – επισημαίνει η Corriere della Sera – που σκοτώνουν τα λιοντάρια της Αφρικής αλλά η εξαφάνιση των θηραμάτων και τα φονικά καρβαμιδικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους αγρότες.

Αυτή η ουσία που παράγεται από τις βιομηχανίες της Δύσης κατέληξε να αποτελεί την κύρια αιτία εξόντωσης των μεγάλων σαρκοφάγων της Αφρικής. Στις αρχές του μήνα εννέα λιοντάρια έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση στο Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι στην Τανζανία και άλλα οχτώ εντοπίστηκαν νεκρά στις προστατευόμενες περιοχές που βρίσκονται στις εσχατιές του εθνικού καταφυγίου Μασάι Μάρα στην Κένυα. Τον Απρίλιο, τον θάνατο βρήκαν και δύο λέαινες και οχτώ λιονταράκια στο Queen Elizabeth National Park της Ουγκάντα, ένα από τα δύο μέρη όπου τα μεγαλύτερα ζώα της σαβάνας έμαθαν να σκαρφαλώνουν στα δέντρα, όχι για να σωθούν από τους ανθρώπους, αλλά κυρίως για να αναπαυθούν.

Σήμερα στο πάρκο τα αναρριχητικά λιοντάρια των δέντρων είναι μόλις 19. Όσον αφορά τα λιονταράκια και τις μητέρες τους, δολοφονήθηκαν με ένα δηλητήριο που ντόπιοι αποκαλούν «Two Step» (δύο βήματα) γιατί η επίδρασή του είναι τόσο ισχυρή που το θύμα αδυνατεί, κυριολεκτικά, να κάνει δύο βήματα αφότου το καταναλώσει. Κάποιος το είχε κρύψει, με την ξεκάθαρη πρόθεση να δολοφονήσει τα ανυποψίαστα λιοντάρια, μέσα στο κουφάρι μιας αγελάδας. Η χρήση του άρχισε να εξαπλώνεται μεταξύ των ντόπιων πριν από μια δεκαετία όταν έμαθαν – μέσω του Διαδικτύου – ότι ήταν η λύση στην οποία κατέφευγαν οι κτηνοτρόφοι της Σκωτίας για να προστατέψουν τα πρόβατά τους από τους αετούς.

Loader