Solomoon: Το υποκατάστατο του Honeymoon έγινε αντικείμενο ερευνών

Solomoon: Το υποκατάστατο του Honeymoon έγινε αντικείμενο ερευνών

Τα νέα ζευγάρια επιλέγουν να ταξιδεύσουν ξεχωριστά, κάτι που σύμφωνα με επιστήμονες είναι πρακτικό αλλά και "προβληματικό"

Solomoon: Το υποκατάστατο του Honeymoon έγινε αντικείμενο ερευνών

Η νέα μόδα που έρχεται από τις ΗΠΑ επιτάσσει τα νέα ζευγάρια να πηγαίνουν… χωριστά διακοπές αμέσως μετά τον γάμο τους.

Το παραδοσιακό honeymoon γίνεται όλο πιο συχνά πια solomoon (ή unimoon), αφού τα νέα ζευγάρια επιλέγουν να ταξιδεύσουν κατά μόνας, αφήνοντας στις ακρη τις όποιες γαμήλιες συμβάσεις.

Ήδη υπάρχουν σχεδόν 1.500 δημοσιεύσεις με το hashtag #solomoon στο Instagram, αλλά και πολλά φρεσκοπαντρεμένα ζευγάρια που είναι έτοιμα να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτήν την (ομολογουμένως, αντισυμβατική…) επιλογή τους.

«Κανείς από τους δυο μας δεν ήθελε να είναι εκεί που ήθελε ο άλλος» δήλωσε στους «New York Times» η 37χρονη Ιρέν Ο’ Μπράιεν από το Δουβλίνο, εξηγώντας για το solomoon που έκανε το 2016, αφού παντρεύτηκε τον Μελ Μακλέιν.

Η Ιρέν, στιλίστρια και συγγραφέας, ήθελε να επισκεφτεί μια φίλη της και να δει τα αξιοθέατα του Τορόντο, ενώ ο – λάτρης του ποδοσφαίρου – σύζυγός της ήθελε να πάει στη Γαλλία με φίλους του για να δει το Euro. Όπως και έκαναν. Και πέρασαν φανταστικά, όπως παραδέχονται.

«Πρακτικό μεν, προβληματικό δε», λένε οι επιστήμονες.

(embed: https://www.instagram.com/p/BvH5FqfHUw-/)

Η Χέλεν Φίσερ του Kinsey Institute σημειώνει ότι «ο γάμος είναι περίοδος μεγάλης αλλαγής στη ζωή δύο ανθρώπων και ο μήνας του μέλιτος βοηθάει να γίνει αυτή η μετάβαση, ενεργοποιώντας και τα τρία κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον ρομαντικό έρωτα, τον βαθύ συναισθηματικό δέσιμο και τη σεξουαλική συμπεριφορά».

«Πείτε με παραδοσιακή, αλλά θεωρώ πως σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής μας, πρέπει να ικανοποιηθούν και οι τρεις αυτές παράμετροι μετά την γαμήλια τελετή», επισημαίνει η ίδια ως υπέρμαχος του θεσμού.

Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν πως η νέα τάση δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, όπως λόγου χάρη η Λίζα Μαρί Μπόμπι, ψυχολόγος και διευθύντρια του κέντρου υποστήριξης νέων ζευγαριών Growing Self Counseling and Coaching στο Ντένβερ.

«Ένα σημάδι μιας πραγματικά υγιούς σχέσης είναι η ατομικότητα και ο σεβασμός στις ανάγκες του άλλου. Όταν λοιπόν κάνουμε χωριστό μήνα του μέλιτος, τα ζευγάρια αυτά αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές εμπειρίες τους ως δείγμα μιας πραγματικά δυνατής σχέσης», σημειωνει η κυρία Μπόμπι.

«Το να έχει ο κάθε άνθρωπος και την δική του ζωή είναι ένας ακόμη υπέροχος τρόπος να είναι ενδιαφέρον για τον σύντροφο του, στοιχείο που συντηρεί μια μακροχρόνια σχέση», καταλήγει με νόημα.

(embed:https://www.instagram.com/p/BvSXmx2BDcj/)

Loader