Στη φόρα τα «άπλυτα» του Facebook

Στη φόρα τα «άπλυτα» του Facebook

Στο νέο βιβλίο “Zucked” ένας πρώιμος επενδυτής του Facebook επιτίθεται με σφοδρότητα στην εταιρεία

Στη φόρα τα «άπλυτα» του Facebook

Το Facebook είναι κακό για τη δημοκρατία και τα στελέχη του βάζουν τα κέρδη πάνω από την κοινωνική τους ευθύνη. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει στο νέο βιβλίο του ένας πρώιμος επενδυτής στην εταιρεία.

Ο επενδυτής τεχνολογίας Roger McNamee προβάλλει αυτόν τον ισχυρισμό στο βιβλίο «Zucked: Waking up to the Facebook catastrophe», το οποίο κυκλοφόρησε μόλις χθες στις ΗΠΑ.

Ο McNamee έχει πει ότι υπήρξε μέντορας του διευθύνοντος συμβούλου του Facebook, Mark Zuckerberg τα πρώτα χρόνια της εταιρείας και μάλιστα αποθάρρυνε τον επιχειρηματία από το να πουλήσει την εταιρεία για μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μια μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας. Η τωρινή αξία του Facebook ανέρχεται περίπου στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο βιβλίο, ο McNamee επισημαίνει ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα του Facebook και άλλων τεχνολογικών γιγάντων είναι κακά για την κοινωνία επειδή βασίζονται στη διαφήμιση. Και τονίζει ότι επειδή τέτοιες πλατφόρμες έχουν ανάγκη να κρατάνε τους ανθρώπους στις ιστοσελίδες τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τείνουν να προβάλλουν πολωτικό, διχαστικό και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Εκείνο το περιεχόμενο, δηλαδή, που κρατά αμείωτη την προσοχή του κόσμου.

«Το Facebook και η Google σχεδίασαν τα προϊόντα τους για να δημιουργήσουν συνήθειες οι οποίες για πολλούς ανθρώπους έχουν γίνει πλέον εξάρτηση» δήλωσε ο McNamee στο CNN Business την περασμένη Δευτέρα. «Χειραγωγούν την προσοχή του κόσμου για να εξασφαλίζουν κέρδη και επιτρέπουν σε κακόβουλους δρώντες να χειραγωγούν κάποιους χρήστες με τρόπους που πλήττουν τους ίδιους και άλλους».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο McNamee πιστεύει ότι το κοινό έχει μεγαλύτερη ισχύ απ’ ό,τι νομίζει. «Οι χρήστες μπορούν να αλλάζουν πτυχές της χρήσης που κάνουν στις πλατφόρμες και να απαιτήσουν να αναλάβουν δράση οι φορείς χάραξης πολιτικής της κυβέρνησης» καταλήγει.

Σε ανακοίνωσή του, το Facebook απάντησε στον McNamee: «Παίρνουμε στα σοβαρά την κριτική. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε για να προστατέψουμε καλύτερα την ασφάλεια των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Facebook. Η αλήθεια είναι ότι ο Roger McNamee δεν έχει εμπλακεί με το Facebook εδώ και μια δεκαετία».

Loader