Pirarucu: Ψάρι γίγας δημιούργησε δέρμα σαν «αλεξίσφαιρο γιλέκο»

Pirarucu: Ψάρι γίγας δημιούργησε δέρμα σαν «αλεξίσφαιρο γιλέκο»

Το δέρμα του παραμορφώνεται από τα δαγκώματα των πιράνχας αλλά δεν διαλύεται, δεν τρυπάει και γενικά δεν καταστρέφεται

Pirarucu: Ψάρι γίγας δημιούργησε δέρμα σαν «αλεξίσφαιρο γιλέκο»

Κάποιος θα έλεγε ότι το μέγεθος αυτού του ψαριού θα αποτελούσε γι αυτό ένα πολύ σοβαρό μειονέκτημα.

Με τέτοιο μέγεθος και στον περιορισμένο χώρο ενός ποταμού είναι ευνόητο ότι το ψάρι αποτελεί ιδανικό στόχο των θηρευτών.

Παρόλα αυτά το pirarucu, όνομα με το οποίο είναι πιο γνωστό, ακμάζει στον Αμαζόνιο παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στους εχθρούς του συγκαταλέγονται και τα φοβερά και τρομερά πιράνχας που τίποτε δεν φαίνεται ικανό να εμποδίζει τις επιθέσεις τους.

Το γεγονός ότι το piracucu έχει έντονη παρουσία στον Αμαζόνιο οδήγησε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην αναζήτηση απαντήσεων για το πώς καταφέρνει να επιβιώνει σε ένα τόσο αντίξοο για αυτό περιβάλλον.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=o2xizNnNoUs)

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ψάρι αυτό διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό δέρμα το οποίο όμως ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ελαφρύ ώστε να μπορεί το ψάρι να διατηρεί την ελευθερία κινήσεων και την ευελιξία του.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν ως «αλεξίσφαιρο γιλέκο» το δέρμα που ανέπτυξε το pirarucu το οποίο έχει άλλη μια εντυπωσιακή για ψάρι ικανότητα, αφού μπορεί να αναπνέει στον αέρα και να επιβιώνει εκτός νερού για 24 ώρες.

Το δέρμα του παραμορφώνεται από τα δαγκώματα των πιράνχας αλλά δεν διαλύεται, δεν τρυπάει και γενικά δεν καταστρέφεται επιτρέποντας στο ψάρι να κάνει ότι χρειάζεται για να ξεφύγει από τις επιθέσεις.

Ισχυρό δέρμα για να αντέχουν τις επιθέσεις και τα δαγκώματα άλλων ζώων έχουν διαχρονικά αναπτύξει πολλά είδη, από δεινοσαύρους μέχρι θηλαστικά αλλά και κάποια ψάρια. Όμως για πρώτη φορά ένα τέτοιο δέρμα είναι ταυτόχρονα τόσο ελαφρύ και ελαστικό ώστε να μην περιορίζει καθόλου τις κινήσεις.

«Τέτοια πολύ ελαφριά αλλά ταυτόχρονα πολύ ανθεκτικά υλικά αποτελούν αντικείμενο αναζήτησης για τους επιστήμονες. Αυτή η φυσική πανοπλία του ψαριού μοιάζει πολύ με τις τεχνητές που έχουμε αναπτύξει για να προστατεύουμε το ανθρώπινο σώμα αλλά είναι πιο εξελιγμένη αφού είναι ανθεκτική και ταυτόχρονα δεν εμποδίζει σε κανένα σημείο την κίνηση και την ευελιξία. Θα πρέπει να θυμόμαστε φυσικά ότι η πανοπλία αυτή είναι αποτέλεσμα εξελικτικών διεργασιών που διήρκεσαν πολλά εκατομμύρια έτη» αναφέρει ο Γουέν Γιανγκ, επιστήμονας ειδικός των υλικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει στην δημιουργία πιο αποτελεσματικών ενδυμάτων προστασίας του ανθρώπινου σώματος αλλά και σε αεροδιαστημικές εφαρμογές.

Loader