Τι είναι το δικαίωμα στη λήθη;

Τι είναι το δικαίωμα στη λήθη;

Και γιατί θα εφαρμόζεται μόνο στην Ευρώπη

Τι είναι το δικαίωμα στη λήθη;

H απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ε.Ε. που ανακουφίζει την εταιρεία.

του David Meyer για το Fortune

Η Google εξασφάλισε μια μεγάλη νίκη στη μάχη που δίνει για να μην είναι υποχρεωμένη να λογοκρίνει τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης αποφάσισε την Πέμπτη ότι μια μηχανή αναζήτησης δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το «δικαίωμα στη λήθη» σε παγκόσμια βάση, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου άλλες χώρες θα απαγόρευαν σε άτομα στην ΕΕ να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Maciej Szpunar είπε στο Δικαστήριο της ΕΕ ότι η Google πρέπει να κερδίσει τη μάχη έναντι της εποπτικής αρχής ιδιωτικότητας της Γαλλίας, CNIL, η οποία επιμένει ότι η αφαίρεση από τις μηχανές αναζήτησης πρέπει να είναι παγκόσμια ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι στην ΕΕ δεν θα έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες.

Το επιχείρημα παραπέμπει στην απόφαση του δικαστηρίου το 2014, στην υπόθεση ενός Ισπανού που ήθελε οι άνθρωποι να πάψουν να βρίσκουν αποτελέσματα αναζήτησης που αναφέρονταν σε μια παλιά χρεοκοπία του κάθε φορά που γκούγκλαραν το όνομά του.

Σύμφωνα με την τότε απόφαση, το «δικαίωμα στη λήθη» – κομμάτι της νομοθεσίας προστασίας δεδομένων της ΕΕ – έχει εφαρμογή σε μηχανές αναζήτησης και οι υπεύθυνοι αυτών των μηχανών πρέπει να αφαιρούν συνδέσμους σε πληροφορίες που είναι «ανακριβείς, ανεπαρκείς, άσχετες, ή υπερβολικές» εφόσον το άτομο στο οποίο αναφέρεται η πληροφορία θέλει την αφαίρεση των συνδέσμων.

Η απόφαση οδήγησε σε εκατομμύρια αιτήματα για την αφαίρεση συνδέσμων από τη Google, η οποία αφαίρεσε πάνω από το 44% των συνδέσμων. Οι μηχανές αναζήτησης δεν πρέπει να αφαιρούν τους συνδέσμους εάν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για τη διατήρησή τους.

Πριν από μερικά χρόνια, η CNIL είπε στη Google ότι έπρεπε να αφαιρέσει τους συνδέσμους από τη μηχανή αναζήτησης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η εποπτική αρχή ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι στην ΕΕ θα μπορούσαν να βρουν έναν σύνδεσμο που θα είχε αφαιρεθεί από το google.fr – τη γαλλική έκδοση του Google – εφόσον θα εμφανιζόταν στο google.com

Το αντεπιχείρημα της Google ήταν πάντα ότι εάν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια επέβαλλαν στην εταιρεία να λογοκρίνει σε όλο τον κόσμο, με στόχο την προστασία της ιδιωτικότητας, άλλες χώρες θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο έχοντας ταπεινότερες προθέσεις.

Σύμφωνα με τον Szpunar, το «δικαίωμα στη λήθη» πρέπει να συμβαδίζει με άλλα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του «δημοσίου συμφέροντος ως προς την πρόσβαση στην υπό αναζήτηση πληροφορία».

Loader