Κάνατε Tik Tok ή ακόμα;

Κάνατε Tik Tok ή ακόμα;

Το social media app που χρησιμοποιείται από 1 δισ. χρήστες - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια

Κάνατε Tik Tok ή ακόμα;

Ίσως να το έχετε δει, αλλά αν είσαι άνω των 25, οι πιθανότητες να το έχετε χρησιμοποιήσει είναι ελάχιστες.

Ο λόγος, για το Tik Tok, το νέο social media app που χρησιμοποιείται από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, ξεπερνώντας σε downloads το Instagram.

H Tik Tok (παλαιότερα γνωστό ως musical.ly) είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που βασίζεται στη μουσική. Πρόκειται για μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο.

Η Tik Tok ανήκει στην εταιρεία που αγόρασε το μουσικό λογισμικό Musical.ly πέρυσι και φέτος όλοι οι χρήστες του Musical.y αυτόματα μεταφέρθηκαν στην Tik Tok.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν βίντεο διάρκειας έως και 60 δευτερόλεπτων.

Τα βίντεο συνήθως προβάλλουν lip-syncing (συγχρονισμός χειλιών με το τραγούδι), χορογραφίες και παρωδίες. Όπως στα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην Tik Tok οι χρήστες μπορούν να πατήσουν “like”, να σχολιάσουν τα βίντεο που δημοσιεύονται καθώς επίσης να κάνουν remix με αυτά και να τα δημοσιεύσουν ξανά.

Έχει αρκετές διαφορές συγκριτικά με το Instagram, αφού η εναλλαγή στα βίντεο γίνεται με ένα σκρολάρισμα πάνω και κάτω και όχι προς τα αριστερά και δεξιά.

(youtube:https://https://www.youtube.com/watch?v=M0N68aizFqA)

Για το 2018, την χρονιά για την οποία υπάρχουν ήδη τα στοιχεία, το Tik Tok υπήρξε η τέταρτη πιο δημοφιλής εφαρμογή μετά το WhatsApp, το Facebook και το Facebook Messenger. Το Tik Tok λανσαρίστηκε το 2016 από την Κινεζικό κολοσσό ByteDance και από το 2018 επεκτάθηκε στην διεθνή αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη και το lay out της εφαρμογής, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θυμίζει το αντίστοιχο του Instagram. Κάνοντας log in στην εφαρμογή με το dizzy λογότυπο, κανείς πέφτει πάνω σε σύντομα βιντεάκια με μουσικό περιεχόμενο, παρωδίες γνωστών τραγουδιών ακόμη και ατάκες δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών, παραπέμποντας έτσι στην τάση του lip syncing.

Επίσης, στη σελίδα «For You» είναι διαθέσιμα όλα τα βίντεο που έχει παρακολουθήσει ή με τα οποία έχει αλληλεπιδράσει ο χρήστης, ενώ στο search button μπορεί κανείς να πληκτρολογήσει το hashtag που αναζητά. Τα hashtags, παίζουν βασικό ρόλο στο στήσιμο της εφαρμογής, καθώς οι χρήστες μπορούν όχι μόνο να μπουν σε ένα συνεχές παιχνίδι με challenges, memes, αστεία και φάρσες, αλλά κυρίως να «ντουμπλάρουν» clips από γνωστά τραγούδια, με ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι γίνεται trend στο YouTube.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι το video clip της Cardi B με τον Offset με τίτλο Clout, το οποίο ξεκινάει με πλάνο στο Tik Tok, όπου ακούγεται το τραγούδι των γνωστών ράπερς.

Με τον ρυθμό παρακολούθησης σύντομων βίνετο να έχει τριπλασιαστεί, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα του China Internet Report, δεν είναι καθόλου δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα «Τι να ανεβάσω στο Tik Tok;». Έχοντας συνδυάσει μόνο τα θετικά στοιχεία των παραδοσιακών κοινωνικών δικτύων (κυρίως του Instagram και του Snapchat) και με έδρα του την Κίνα, το Tik Tok έχει προλάβει κιόλας να δημιουργήσει τη δική του celebrity κουλτούρα με εκατοντάδες Tik Tok stars.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=mt2zvsvkKKo)

Το Tik Tok στηρίζεται στην απαίτηση των εφήβων για συνεχή εναλλαγή από το ένα trend στο επόμενο και γενικότερα από το ένα βιντεάκι στο άλλο, διεγείροντας την επιθυμία τους για διαρκή αλλαγή και ικανοποιώντας παράλληλα την περιέργειά τους για τις ζωές των άλλων. Ακολουθώντας, επίσης, τη λογική του Snapchat με πολλαπλά φίλτρα, stickers και animations, οι χρήστες ενθαρρύνονται στο να αλληλεπιδρούν συνέχεια με τους υπόλοιπους χρήστες της εφαρμογής, δημιουργώντας fun περιεχόμενο.

Και αυτό το έχει καταφέρει χωρίς να ακολουθεί την «πεπατημένη» των κοινωνικών δικτύων, αφού ωθεί τους χρήστες σε μια ατελείωτη εμπλοκή (engagement), χωρίς αυτό να προέρχεται από διαδικτυακούς τους ακόλουθους. Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του αλγόριθμου δεν αφήνει ποτέ τους λάτρεις του app παραπονεμένους, αφού διαρκώς «πετάγεται» στην οθόνη τους περιεχόμενο, το οποίο η εφαρμογή θεωρεί ελκυστικό για τους ίδιους.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, μέσα από τη χρήση αυτού του αλγόριθμου ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επέμβει και να ρυθμίσει τον τρόπο λειτουργίας ενός app, δίχως φυσικά να έχει την άμεση σύμφωνη γνώμη των χρηστών. Οι αλγοριθμικές συστάσεις είναι, επομένως, ένας από τους λόγους που έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους χρήστες, αφού το περιεχόμενο που προβάλλεται στην οθόνη τους είναι ουσιαστικά επιλογή του αλγόριθμου και όχι των ίδιων των χρηστών.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=qgVQtUcPalY)

Η περιουσία της Byte Dance, εταιρία στην οποία υπάγεται το Tik Tok, ύστερα από τη συγχώνευση του app με το Musical.ly, υπολογίζεται πλέον στα 75 δις και έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία διαδραστικών πλατφορμών, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της. Η δημιουργία αποτελεί τη λέξη-κλειδί της εφαρμογής και έτσι, δίνεται το κίνητρο στους χρήστες να διατηρούν ένα δημόσιο προφίλ, αν θέλουν φυσικά να αυξήσουν τον αριθμό των followers.

Η νέα τάση στο Instagram που έχει εξοργίσει τους πάντες Το Tik Tok στηρίζεται στην απαίτηση των εφήβων για συνεχή εναλλαγή από το ένα trend στο επόμενο και γενικότερα από το ένα βιντεάκι στο άλλο, διεγείροντας την επιθυμία τους για διαρκή αλλαγή και ικανοποιώντας παράλληλα την περιέργειά τους για τις ζωές των άλλων.

Στην Ελλάδα η εφαρμογή οι fans του app αναρτούν κατά βάση clips έως 60 δευτερόλεπτα με τραγούδια που έχουν γίνει viral: από το πολυπαιγμένο «ΜΑΜΑ» του Sin Boy έως το «Caliente» των Mente Fuerte, Hawk και Baghdad, ενώ ατάκες από σειρές όπως το Παρά Πέντε βρίσκονται αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις των εφήβων.

Πώς λειτουργεί

Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν είτε χρησιμοποιώντας το Facebook, Instagram ,twitter είτε το λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Η εφαρμογή έχει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με μουσικά αποσπάσματα από όπου οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν κάποιο κομμάτι για να κάνουν lip-sync (το γνωστό καραόκε).

Η εφαρμογή διαθέτει πολλούς τρόπους για να προσθέσει περισσότερη διασκέδαση στα βίντεο των χρηστών. Υπάρχουν επιλογές – για παράδειγμα – μαγνητοσκόπησης σε γρήγορη ή αργή κίνηση, υπάρχουν πάρα πολλά φίλτρα και εφέ, δίνεται ακόμα και η δυνατότητα να αναπαράγεται το τραγούδι προς τα πίσω, σύνδεσης με άλλο χρήστη προκειμένου να κάνουν ντουέτο κλπ.

Τα βίντεο που δημιουργούνται οι χρήστες μπορούν να τα κοινοποιήσουν στους οπαδούς τους ή ακόμα και να τα δημοσιεύσουν σε άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Μessenger, το What’sApp κ.λ.π

Όπως και στις περισσότερες άλλες εφαρμογές και κοινωνικά δίκτυα οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν άλλους χρήστες, να σχολιάσουν τα βίντεο τους και να στείλουν emoji στον αγαπημένο τους τραγουδιστή/ ηθοποιό. Επίσης μπορούν να προβάλλουν το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας hashtag (παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Instagram).

*Ποιοι είναι οι κίνδυνοι:*

1.Επικοινωνία με αγνώστους

Από προεπιλογή, όλοι οι λογαριασμοί είναι δημόσιοι γεγονός που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο που κοινοποιείτε. Έχετε τη δυνατότητα όμως να ενεργοποιήσετε την επιλογή «ιδιωτικός λογαριασμός».

2.Cyberbullying

Αναφορά/μπλοκάρισμα περιεχομένου ή χρήστη. Οι χρήστες υπάρχει πιθανότητα να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο (εικόνες/βίντεο/σχόλια) ή να πέσουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού ή άσχημης συμπεριφοράς.

3.Πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο

Ενεργοποίηση περιορισμένης λειτουργίας.Η ενεργοποίηση της λειτουργίας περιορισμού εμποδίζει την εμφάνιση των βίντεο που μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλα τα κοινά.

4.Υπερβολική ενασχόληση

Το Tik Tok διαθέτει ένα κέντρο «ψηφιακής ευημερίας» μέσω του οποίου μπορείτε να παρακολουθείτε το χρόνο που δαπανάτε στην εφαρμογή. Η οθόνη διαχείρισης χρόνου σας βοηθάει να περιορίσετε τον εαυτό σας σε χρήση της εφαρμογής 2 ώρες τη μέρα.

Loader