Το Facebook προειδοποιεί ότι τα fake news μπορούν να γίνουν viral

Το Facebook προειδοποιεί ότι τα fake news μπορούν να γίνουν viral

Μετά από το σάλο που προκλήθηκε καθώς fake news που κυκλοφόρησαν στο WhatsApp προκάλεσαν λιντσαρίσματα όχλου στην Ινδία

Το Facebook προειδοποιεί ότι τα fake news μπορούν να γίνουν viral

Οι διαφημίσεις, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, δημιουργήθηκαν καθώς οι ινδικές αρχές ζήτησαν από το WhatsApp να δράσει για να περιορίσει την εξάπλωση ψευδών πληροφοριών.

Από το Μάιο, τουλάχιστον 24 υποθέσεις με άτομα που λιντσαρίστηκαν καθώς κατηγορήθηκαν ως απαγωγείς παιδιών, έχουν συνδεθεί με την πλατφόρμα, που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 εκατομμύρια Ινδούς.

Πολλοί άλλοι κατηγορούμενοι ως απαγωγείς παιδιών, επέζησαν δεκάδες άλλες επιθέσεις με τραυματισμούς. Η έρευνα έδειξε ότι η μαζική κυκλοφορία πλαστών μηνυμάτων WhatsApp ήταν το μέσο διάδοσης πληροφοριών που οδήγησαν σε όλες τις επιθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η ινδική κυβέρνηση ζήτησε άμεση δράση από το WhatsApp και μέτρα που θα ανακόψουν τη ροή των ψευδών πληροφοριών. Η εταιρεία είπε ότι ήταν «τρομοκρατημένη» από τις «φοβερές πράξεις βίας» και θα ενεργήσει κατάλληλα για την καταπολέμηση της κατάχρησης.

Οι συμβουλές που περιλαμβάνονται στις αγγελίες αναφέρουν μεταξύ άλλων πως πρέπει οι χρήστες να παρατηρούν τις φωτογραφίες και να κάνουν δεύτερες σκέψεις πριν μοιραστούν κάτι, αν δεν είναι απόλυτα βέβαιοι πως είναι αλήθεια.

«Τα ψεύτικα νέα συχνά γίνονται viral», σημειώνεται και παράλληλα τονίζεται πως το γεγονός πως κάτι που μοιράζεται πολύ δεν σημαίνει πως είναι αληθινό. Η WhatsApp είπε επίσης ότι είχε ξεκινήσει μια «εκπαιδευτική εκστρατεία» στην Ινδία για να εντοπίσει ψεύτικα νέα και φήμες.

Loader