Το Forbes «πυροβολεί» τον Wilbur Ross

Το Forbes «πυροβολεί» τον Wilbur Ross

Παρουσιάζεται από το περιοδικό ως «απατεώνας»

Το Forbes «πυροβολεί» τον  Wilbur Ross

Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross πραγματοποιεί το αμερικανικό περιοδικό Forbes. Ο επιχειρηματίας και διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων που είναι γνωστός από τις επενδύσεις του στη Eurobank και την Τράπεζα Κύπρου, παρουσιάζεται από το περιοδικό ως «απατεώνας» που εξαπατούσε επανειλημμένα του συνεργάτες του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ross ανά τα χρόνια έχει εξαπατήσει διάφορους συνεργάτες του. Το περιοδικό μίλησε με 21 άτομα που γνωρίζουν τον Ross και διαπίστωσε ότι πολλοί απ’ αυτούς υποστηρίζουν πως ο σημερινός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ κράτησε άδικα πολλά χρήματα. Το Forbes υπολογίζει πως αν οι μισές κατηγορίες είναι αληθινές τότε ο Ross πρέπει να κέρδισε περισσότερα από 120 εκατ. δολάρια με παράνομες πρακτικές.

Ο δημοσιογράφος Νταν Αλεξάντερ που υπογράφει το ρεπορτάζ δεν μασάει τα λόγια του: «Αν μόλις οι μισές κατηγορίες που καταγράφουμε έχουν βάση, ο τωρινός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους απατεώνες της αμερικανικής ιστορίας», γράφει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Forbes βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαμάχη με τον Wilbur Ross, κατηγορώντας τον πως εξαπάτησε τους συντάκτες του για να τον συμπεριλάβουν στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Το 2017 ο Ross μπήκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes αφού εκτίμησε την περιουσία του στα 2,5 δισ. δολάρια. Όμως όταν αναγκάστηκε να δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία ως υπουργός φάνηκε πως η περιουσία του αγγίζει τα 700 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που κατέγραψε το Forbes:

-Τo 2005 πρώην αντιπρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας του Ross (WL Ross) τον μήνυσε για 20 εκατ. δολάρια. Τελικά η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έφθασε τα 10 εκατ. δολάρια.

-Το 2014-2015 η Invesco, μητρική εταιρεία της WL Ross ανακοίνωσε ότι ξόδεψε 43 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση ρυθμιστικών παραβάσεων και για αποζημιώσεις. Τέσσερις πρώην υπάλληλοι της εταιρείας δήλωσαν ότι αυτά έξοδα αφορούσαν που είχε χειριστεί ο Ρος.

-Τον Ιούλιο του 2015 ο πρώην νούμερο 2 του Ρος τον μήνυσε για 4 εκατ. δολάρια κατηγορώντας τον ότι του έκλεψε ποσοστά. Τελικά οι δύο τους κατέληξαν σε εμπιστευτικό συμβιβασμό.

-Τον Αύγουστο του 2016 η WL Ross συμφώνησε να πληρώσει 2,3 εκατ. δολάρια στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) μετά από κατηγορίες για παραπλάνηση επενδυτών. Η εταιρεία συμβιβάστηκε χωρίς να παραδεχτεί παρατυπία ή παράβαση.

-Ακόμη τον ίδιο μήνα η SEC ανακοίνωσε ότι η WL Ross έδωσε πίσω 11,9 εκατ. δολάρια που κατηγορείται ότι είχε πάρει από επενδυτές όταν ο Ρος διεύθυνε την εταιρεία.

-Τον Δεκέμβριο του 2016 ένας πρώην υπάλληλος της WL Ross μήνυσε την εταιρεία λέγοντας ότι ο Ρος έκλεψε τον λογαριασμό του παίρνοντας σχεδόν 3,6 εκατ. δολάρια.

-Τον Νοέμβριο του 2017 τρία πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας μήνυσαν τον Ρος και την εταιρεία του λέγοντας ότι πήρα παράνομα αμοιβές ύψους 48 εκατ. δολαρίων. Ο Ρος έχει αναφέρει ότι οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δραστηριότητες του Ross βρίσκονται στο στόχαστρο των ΜΜΕ. Στα Paradise Papers αποκαλύφθηκε πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα επαρκή στοιχεία για τις οικονομικές διασυνδέσεις του με τη Ρωσία.

Loader