Βρετανία: Το χειρότερο σενάριο για το no deal Brexit

Βρετανία: Το χειρότερο σενάριο για το no deal Brexit

Στη δημοσιότητα οι χειρότεροι φόβοι της βρετανικής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στην Επιχείρηση Yellowhammer

Βρετανία: Το χειρότερο σενάριο για το no deal Brexit

Αυτοί είναι οι χειρότεροι φόβοι της βρετανικής κυβέρνησης στο σενάριο το no deal Brexit, στις 31 Οκτωβρίου, όπως αποτυπώνονται στην Επιχείρηση Yellowhammer, την οποία υποχρεώθηκε να δώσει στη δημοσιότητα χθες.

Το περιεχόμενο των εγγράφων, έκτασης πέντε σελίδων, συνιστά αυτό που η βρετανική κυβέρνηση ονομάζει το «χειρότερο δυνατό σενάριο». Συντάχθηκε στις 2 Αυγούστου, εννέα μόλις ημέρες αφότου ο Boris Johnson εκλέχτηκε στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και διαδέχτηκε την Teresa May στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Brexit

Πρόκειται για το ίδιο καταστροφικό σενάριο, το οποίο διέρρευσε στα μέσα Αυγούστου από τους «Times» του Λονδίνου, αλλά τότε η κυβέρνηση απέρριπτε και κατηγορούσε για τη διαρροή «δυσαρεστημένους» πρώην υπουργούς.

Ειδικότερα, το απόλυτο χάος αναμένεται ήδη από την πρώτη μέρα στη Μάχγη, όπου το 85% των φορτηγών ενδέχεται να μην είναι προετοιμασμένα για τα γαλλικά τελωνεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη ροή των λιμανιών. Μερική μόνο αποκατάσταση στην προ Brexit εποχή αναμένεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά.

«Ιδιαιτέρως ευάλωτα» σε σοβαρές καθυστερήσεις χαρακτηρίζονται τα φάρμακα, ενώ σημειώνεται ότι αναμένονται αφενός ελλείψεις σε φρέσκα προϊόντα, αλλά και μειωμένη επιλογή προϊόντων. Είναι προφανές ότι τα νέα δεδομένα θα οδηγήσουν και σε αύξηση των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων.

Το no deal Brexit δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στην παροχή καθαρού νερού. Αν και, όπως σημειώνεται στα έγγραφα, η συγκεκριμένη απειλή είναι «χαμηλή», εντούτοις είναι πιθανό ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Βάσει της Επιχείρησης Yellowhammer, εκτιμάται επίσης ότι θα διαταραχθούν ορισμένες διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ενώ η περιφερειακή διαταραχή της κυκλοφορίας μπορεί να επηρεάσει και την κατανομή καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ:

«Μη βιώσιμες» αναμένεται να είναι οι προσωρινές ρυθμίσεις και στα ιρλανδικά σύνορα, γεγονός που θα υποχρεώσει τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τάχιστα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το λεγόμενο backstop.

Τέλος, εν μέσω αυτού του χάους, οι αρχές αναμένουν διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις, οι οποίες θα απασχολήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Καθώς οι λειτουργίες του κοινοβουλίου έχουν ανασταλεί και ο Μπόρις Τζόνσον αρχίζει τη μάχη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πολυπόθητη «βελτιωμένη» συμφωνία αποχώρησης – αλλά επιμένει στην αποχώρηση από την Ένωση πάση θυσία στα τέλη Οκτωβρίου – το Εργατικό Κόμμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «πρέπει τώρα να παραδεχτεί ότι δεν ήταν ειλικρινής με τον βρετανικό λαό όσον αφορά τις συνέπειες του no deal Brexit».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Βρετανία

Loader