«Πετάει» ο παγκόσμιος τουρισμός: 1,4 δισ. διεθνείς αφίξεις

«Πετάει» ο παγκόσμιος τουρισμός: 1,4 δισ. διεθνείς αφίξεις

«Πετάει» ο παγκόσμιος τουρισμός:  1,4 δισ. διεθνείς αφίξεις

Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει ο τομέας του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2018 καταγράφηκαν 1,4 δισ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις, ο μεγαλύτερος αριθμός όλων των εποχών, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμού Τουρισμού.

Το νούμερο των αφίξεων είναι κατά 6% μεγαλύτερο από το 2017. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως 1,4 δισ. άνθρωποι ταξίδεψαν στο εξωτερικό για διακοπές, καθώς αρκετοί πραγματοποίησαν πάνω από ένα ταξίδι τον χρόνο.

Όμως ο αριθμός είναι ενδεικτικός του ρόλο που παίζει πια ο τουρισμός στην παγκόσμια οικονομία. Η χρηματική αξία του τουρισμού αποτιμάται σε περίπου 1,7 τρισ. δολάρια, το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμός δεν περίμενε τέτοια ραγδαία ανάπτυξη. Όλα αυτά, όταν το 1950 υπήρχαν μόνο 25 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες παγκοσμίως. Το 1970 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 166 εκατομμύρια και το 1990 435 εκατομμύρια.

Για τον Nikodem Szumilo, επίκουρο καθηγητή των οικονομικών στο UCL σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας παίζει η επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών, που επιτρέπουν να διαβάζει κανείς κριτικές στο Ίντερνετ ή να κάνει διαδικτυακές κρατήσεις για δωμάτια και εισιτήρια σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν.

«Αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν συχνά», επισημαίνει ο καθηγητής. Η** χώρα που δέχεται τους περισσοτέρους ξένους τουρίστες παγκοσμίως είναι η Γαλλία**, ακολουθούμενη από την** Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιταλία**. Όσον άφορα τα **αξιοθέατα που δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες **, η εταιρεία Uber προχώρησε σε μια καταγραφή για όσους τουρίστες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίας της. Αν και προφανώς τα αποτελέσματα δεν δίνουν την πλήρη εικόνα, αξίζει να σημειωθεί πως στην **πρώτη θέση είναι το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης**. Ακολουθούν ο **Πύργος της Ελευθερίας** στο καινούργιο World Trade Center -επίσης στη Νέα Υόρκη- και ο **Πύργος CN στο Τορόντο**. Την πεντάδα συμπληρώνουν η **Αψίδα του Θριάμβου και ο Πύργος του 'Αϊφελ** στο Παρίσι.
Loader