Τρεις συμβουλές από τον Jack Ma, ιδρυτή της Alibaba

Τρεις συμβουλές από τον Jack Ma, ιδρυτή της Alibaba

Τα 20 χρόνια λειτουργίας κλείνει ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Jack Ma, ίδρυσε την Alibaba

Τρεις συμβουλές από τον Jack Ma, ιδρυτή της Alibaba

Ο πρώην δάσκαλος αγγλικών, Jack Ma, ίδρυσε την Alibaba το 1999 στην γκαρσονιέρα του στην Hangzhou. Έκτοτε, έχει αναπτυχθεί και αποτιμάται σε 480 δισεκατομμύρια δολάρια η αξία του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σε μια επιστολή προς τους υπαλλήλους του την ίδια μέρα πέρυσι, ο Ma έγραφε ότι ήθελε να επιστρέψει στη διδασκαλία: «Έχω ακόμα πολλά όνειρα να κυνηγήσω… Θέλω να επιστρέψω στην εκπαίδευση, που με ενθουσιάζει με τόση ευλογία, γιατί αυτό μου αρέσει να κάν».

Ο Zhang, επί του παρόντος διευθύνων σύμβουλος του Alibaba Group, θα αντικαταστήσει τον Ma ως εκτελεστικός πρόεδρος.

Καθώς ο Ma αποχωρεί, ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες συμβουλές του:

(embed: https://twitter.com/AlibabaGroup/status/1171263476519489536?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1171263476519489536&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fortunegreece.com%2Farticle%2Ftris-apo-tis-kaliteres-simvoules-tou-tzak-ma%2F)

Η πρώτη σας δουλειά είναι η πιο σημαντική

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός νωρίτερα φέτος, ο Ma μοιράστηκε τις συμβουλές του για τις καριέρες στην κοινότητα Global Shapers: «Όταν αποφοιτάτε και ψάχνετε για δουλειά, η πρώτη δουλειά είναι η πιο σημαντική. Όχι απαραίτητα σε μια εταιρεία που έχει ένα σπουδαίο όνομα. Θα πρέπει να βρείτε ένα καλό αφεντικό που μπορεί να σας διδάξει πώς να είστε άνθρωποι, πώς να κάνετε τα πράγματα σωστά. Μείνετε εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια».

Μιλώντας στο Νταβός το 2018, ο Ma είπε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διδάσκουμε τα παιδιά, προκειμένου να διαφοροποιήσουμε τους ανθρώπους από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που διδάσκουμε, σε 30 χρόνια θα έχουμε πρόβλημα. Διδάσκουμε τα παιδιά μας τα πράγματα από τα προηγούμενα 200 χρόνια, είναι βασισμένα στη γνώση, και δεν μπορούμε να διδάξουμε τα παιδιά μας πώς να ανταγωνίζονται με μηχανές που θα να είναι πιο έξυπνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Ποιοι είναι οι κινέζικοι κολοσσοί που αποτελούν παγκόσμια brand

«Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας κάτι μοναδικό, έτσι ώστε μια μηχανή να μην μπορεί ποτέ να μας φτάσει: αξίες, πίστη, ανεξάρτητη σκέψη, ομαδική εργασία, φροντίδα για τους άλλους- τις δεξιότητες- αθλήματα, μουσική, ζωγραφική, τέχνες, για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα είναι διαφορετικοί από τις μηχανές».

Δεν υπάρχει ειδικός του αύριο

Ερωτηθείς από την κοινότητα του Global Shapers αν είχε αμφιβολίες όταν δημιούργησε την Alibaba, ο Ma παραδέχτηκε ότι είχε φόβους, αλλά ποτέ δεν αμφέβαλε για την ικανότητά του να πετύχει.

«Ήταν το 1999, στις πρώιμες μέρες του Διαδικτύου. Όλοι είχαν μια δίκαιη ευκαιρία, δεν υπήρχε ειδικός την εποχή εκείνη. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ειδικός του αύριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Ο Jack Ma της Alibaba θεωρεί την εργασιακή εξάντληση απαραίτητη

Loader