Οι ΗΠΑ «μαυροπινάκισαν» 28 κινεζικές εταιρείες και οργανισμούς

Οι ΗΠΑ «μαυροπινάκισαν» 28 κινεζικές εταιρείες και οργανισμούς

Θεωρούν ότι χρησιμοποιούν τα αμερικανικά προϊόντα για βίαιη καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα

Οι ΗΠΑ «μαυροπινάκισαν» 28 κινεζικές εταιρείες και οργανισμούς

Οι ΗΠΑ έθεσαν 28 οργανισμούς της Κίνας στη «μαύρη λίστα» τους, κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται στην εκστρατεία καταστολής των κινεζικών αρχών κυρίως εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Πλέον οι 28 αυτοί οργανισμοί –στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνητικοί αλλά και τεχνολογικές εταιρείες― δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον.

«Η αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορίου δεν μπορούν και δεν θα ανεχθούν την βίαιη καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα», τονίζει στην ανακοίνωση ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

«Αυτό το μέτρο δεν θα επιτρέψει στις τεχνολογίες μας να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή ανυπεράσπιστων μειονοτήτων», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις 28 εταιρείας που μπήκαν στη "Μαύρη" λίστα, είναι οι Zhejiang Dahua Technology, IFLYTEK Co, Xiamen Meiya Pico Information Co και Yixin Science and Technology Co.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο ότι διώκει τις μειονότητες της Κίνας, κυρίως τους μουσουλμάνους Ουϊγούρους, πολλούς από τους οποίους φέρεται να τοποθετεί σε κέντρα κράτησης.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον ελήφθη λίγες ημέρες πριν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, προκειμένου να τερματιστεί ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος.

Ολόκληρη την ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, με όλες τις "απαγορευμένες" εταιρείες και οργανισμούς, βρίσκεται εδώ :

Πληροφορίες από huffingtonpost.gr, bbc.com και theguardian.com

Loader