Μέτρα από βρετανικές εταιρείες λόγω φόβων για no-deal στο Brexit

Μέτρα από βρετανικές εταιρείες λόγω φόβων για no-deal στο Brexit

Σκηνικό ανησυχίας

Μέτρα από βρετανικές εταιρείες λόγω φόβων για no-deal στο Brexit

Προειδοποιήσεις ειδικών και μέτρα που λαμβάνουν μεγάλες εταιρείες στη Βρετανία συνθέτουν τις τελευταίες ημέρες ένα σκηνικό ανησυχίας για τις επιπτώσεις ενός πιθανού άτακτου Brexit, καθώς η 29η Μαρτίου πλησιάζει και στον ορίζοντα δε διαφαίνεται συμφωνία για το Brexit που μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ναυτιλιακή εταιρεία P&O Ferries με την ιστορία των 182 ετών, ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη ότι και τα έξι πλοία της που απαρτίζουν τον στόλο της στη Θάλασσα της Μάγχης εγγράφονται στο κυπριακό νηολόγιο, ενόψει του Brexit και για λόγους «επιχειρησιακούς και λογιστικούς».

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος εφευρέτης και επιχειρηματίας σερ Τζέιμς Ντάισον ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του από τη Βρετανία στη Σιγκαπούρη. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας είπαν ότι η απόφαση δεν συνδέεται με το Brexit, αλλά με την ανάγκη να είναι η εταιρεία προστατευμένη σε βάθος χρόνου. Ο σερ Τζέιμς εγκαλείται για «υποκρισία» από μεγάλη μερίδα σχολιαστών, που υπενθυμίζουν ότι ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου στη Βρετανία.

Επιπλέον, η Sony επιβεβαίωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στην Ευρώπη από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ.

Την ίδια ώρα, όπως συνοψίζει ο Guardian, η αυτοκινητοβιομηχανία Bentley ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει την αποθήκευση ανταλλακτικών καθώς το Brexit συνιστά «δολοφονική» απειλή για την κερδοφορία της εταιρείας, η εταιρεία λιανικής πώλησης κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών Dixons Carphone είπε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τα προϊόντα στις αποθήκες φοβούμενη προβλήματα στην αλυσίδα προμηθειών σε περίπτωση ‘no-deal’, όπως και η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία με είδη για κατοικίδια ζώα, η Pets at Home.

Η συνδιευθύντρια πολιτικής στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κλερ Γουόκερ δήλωσε ότι είναι πηγή σημαντικής ανησυχίας το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις «έχουν αφεθεί στο σκοτάδι» αναφορικά με το Brexit, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να ενεργοποιήσουν το σχεδιασμό τους για την αντιμετώπιση ενός no-deal.

Η Κάρολαϊν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας, του μεγαλύτερου οργανισμού εκπροσώπησης βρετανικών επιχειρήσεων, είπε ότι οι διαδοχικές ανακοινώσεις αυτών των εταιρειών θα πρέπει να στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολιτικούς: «Ένα Brexit χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο πρέπει να αποκλειστεί αμέσως».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Sky News εκπρόσωπος της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk, της μεγαλύτερης εταιρείας προμήθειας ινσουλίνης, λέει ότι σε περίπτωση no-deal η διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων φαρμάκων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει προτεραιότητα σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις εναλλακτικές του Ντόβερ, όπου προβλέπεται πως θα προκληθούν μεγάλα προβλήματα.

Το Sky News, παράλληλα, αποκάλυψε εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο που προβλέπει ότι οι μεταφορές φορτίων από τη Βρετανία προς την ηπειρωτική Ευρώπη στη Θάλασσα της Μάγχης θα μπορούσαν να μειωθούν από 75% έως 87% στο πρώτο εξάμηνο μετά από ένα no-deal.

Loader