Οι μεγάπτερες φάλαινες έχουν έφεση στο τραγούδι

Οι μεγάπτερες φάλαινες έχουν έφεση στο τραγούδι

Νέα έρευνα κάνει λόγο για μαζική, πολυπολιτισμική, παγκόσμια συγκέντρωση φαλαινών με κυρίαρχο στοιχείο τη μουσική

Οι μεγάπτερες φάλαινες έχουν έφεση στο τραγούδι

Κάθε τρία χρόνια, όλα τα αρσενικά συγκεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του ωκεανού και δημιουργούν μία νέα μουσική σύνθεση αποτελούμενη από κραυγές και στεναγμούς.

Το νέο τους τραγούδι, η μοναδική μελωδία που θα συνθέσει αυτή η ομάδα φαλαινών, θα ταξιδέψει μέσα στα κύματα και θα υιοθετηθεί από άλλα αρσενικά, που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Οπως αναφέρουν οι «Times» του Λονδίνου, μέχρι σήμερα ο τρόπος με τον οποίο οι φάλαινες μοιράζονταν τη μουσική τους ήταν άγνωστος. Ενα σενάριο υποστήριζε ότι ένας μοναχικός μεγάπτερος τροβαδούρος, κολυμπούσε και τραγουδούσε ανάμεσα σε ομάδες που ζευγάρωναν.

Ωστόσο, νέα έρευνα υποστηρίζει κάτι τελείως διαφορετικό και κάνει λόγο για ενός είδους μαζική, πολυπολιτισμική, παγκόσμια συγκέντρωση φαλαινών.

Καθώς μετακινούνται νότια, προς την Ανταρκτική, αφού βέβαια ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική περίοδος, κάνουν μία παράκαμψη σε ένα απομακρυσμένο νησιωτικό σύμπλεγμα του νότιου Ειρηνικού.

Είναι η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση ή ίσως και μουσικό συνέδριο, που κάνουν ορμώμενες από την ανατολική Αυστραλία, τη Νέα Καληδονία, την Τόγκα, τα Νησιά Κουκ και τη Γαλλική Πολυνησία. Εκεί, παραμένουν για αρκετές ημέρες και το μόνο που κάνουν είναι να τραγουδούν. Διάφοροι ήχοι συνθέτουν μία τελική μελωδία.

Αυτή, θα μεταδοθεί με κάθε δυνατό τρόπο στα αρσενικά του είδους που βρίσκονται σε απόσταση 4.000 μιλίων ή καλύτερα σε αυτά που απομακρύνονται όλα αυτά τα μίλια!

Τα ευρήματα της νέας μελέτης που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Royal Society Journal Open Science», επιβεβαιώνουν την υπόθεση, ότι όντως οι φάλαινες συνθέτουν και μαθαίνουν συγκεκριμένα τραγούδια και μάλιστα τα μεταδίδουν και σε όλα τα θηλαστικά του είδους τους, στο πλαίσιο της μετανάστευσης.

Οι φάλαινες δεν είναι τα μόνα ζώα που εκφράζουν έντονη «πολιτιστική» συμπεριφορά. Το ίδιο έχει καταγραφεί και σε άλλα ζώα, όπως είναι οι πίθηκοι, τα πουλιά και οι μέλισσες.

Ωστόσο, η αναπαραγωγή συγκεκριμένου τραγουδιού είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο.

Και φυσικά η μελωδία τους χρησιμοποιείται για να προσελκύσουν θηλυκά. Μάλιστα, η πολιτιστική τους έφεση δεν σταματά στη σύνθεση και τη μετάδοση τραγουδιών. Είναι από τα πολλά ζώα που ο "χορός" είναι στο «αίμα» τους.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=o767PuYbEXg)

Μουσική και θηλαστικά του νερού

Οι περισσότερες φάλαινες και τα δελφίνια παράγουν φωνή. Ωστόσο, τα δελφίνια και οι φάλαινες που έχουν δόντια, κάνουν ήχους που θυμίζουν κλικάρισμα ή σφύριγμα.

Η μεγάπτερη φάλαινα και πιθανώς η τοξοκέφαλη, τραγουδούν πολύπλοκα τραγούδια με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, εξηγεί ο Μάικλ Νόαντ, αναπληρωτής καθηγητής της έδρας της Οικολογίας των Κητών και του Εργαστηρίου Ακουστικής στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το βασικότερο ερώτημα ωστόσο, είναι ποιος είναι ο λόγος που οι φάλαινες τραγουδούν.

Loader