Κινέζοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ζητούν "ακραία" ωράρια εργασίας

Κινέζοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ζητούν "ακραία" ωράρια εργασίας

Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες της Alibaba και της JD.com, θέλουν όλοι να δουλεύουν 12 ώρες τη μέρα

Κινέζοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ζητούν "ακραία" ωράρια εργασίας

Ο Ma, υποστηρίζει ένθερμα πως οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα και συγκεκριμένα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, για 6ημερη εργασία. Για την ακρίβεια αναφέρεται σε αυτό το ωράριο ως «σύστημα 996» το οποίο αποκαλεί «ευλογία».

Όπως έγραψε μάλιστα πριν από μερικές ημέρες χωρίς το "σύστημά του", η οικονομία της Κίνας θα χάσει τη δυναμική της.

Τις απόψεις του, όπως αναφέρει το ΒΒC, στηρίζει και ο επιχειρηματίας Richard Liu, που είναι στο τιμόνι της JD.com, η οποία είναι επίσης εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου. Μάλιστα, όπως σχολίασε, η πολυετής ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας οδήγησε στην αύξηση των «λουφαδόρων». Τα δε σχόλια του Liu, έγιναν την στιγμή που πυκνώνουν οι αναφορές πως η εταιρεία του προχωρά στην περικοπή του αριθμού θέσεων εργασίας.

Ο Liu ξεκίνησε την εταιρεία του το 1998 και πρόσφατα, αναφερόμενος στην προσέγγισή του για τον σωστό τρόπο εργασίας, δήλωσε πως έβαζε το ξυπνητήρι του να χτυπά κάθε δύο ώρες για να ελέγχει εάν όλα πάνε καλά και οι πελάτες του μπορούν να εξυπηρετηθούν 24 ώρες το 24ωρο.

Όπως έγραψε, τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων που δίνουν εντολές έχει αυξηθεί και αυτών που εργάζονται έχει μειωθεί. «Ο αριθμός των λουφαδόρων έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα. Εάν αυτό συνεχιστεί η JD δεν έχει καμία ελπίδα».

Ο Ma, ίδρυσε την Alibaba – που πολλοί αποκαλούν το eBay της Κίνας- to 1999 και σήμερα είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες του διαδικτύου, παγκοσμίως. Η αγοραία αξία της εταιρείας υπολογίζεται στα 490δισ. δολάρια, ενώ η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 40δισ. δολάρια.

Loader