Ζυμομύκητες σε φάρμακα, καλλυντικά, πλαστικά και καύσιμα
Με λιγότερα πετροχημικά, τα καθημερινά αγαθά μπορούν να γίνουν περισσότερο βιώσιμα στην παραγωγή και πιο εύκολα ανακυκλώσιμα
Ζυμομύκητες: χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από επτά χιλιάδες χρόνια – στο ψωμί, στην παστερίωση τροφίμων και ποτών. Η εκπομπή Futuris εξέτασε πώς οι επιστήμονες καταφέρνουν να τους αναθέσουν μια περισσότερο απαιτητική αποστολή: Να αντικαταστήσουν τα πετροχημικά στα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα πλαστικά, τα καύσιμα;
Αυτό ελπίζουν να καταφέρουν οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος CHASSY. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως τα κύτταρα των μυκήτων μπορούν να συμπεριφερθούν σαν μικρά εργοστάσια μετατρέποντας τα σάκχαρα σε πολύτιμα χημικά. Στη θεωρία, αυτή η μέθοδος δεν είναι επαρκώς βιώσιμη. Οι ερευνητές επεμβαίνουν με γενετική μηχανική.
Για τον επαναπρογραμματισμό ζυμομυκήτων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντελφτ χρησιμοποιούν μια γνωστή τεχνολογία που ονομάζεται CRISPR, δηλαδή συσσωρευμένες τακτικές, βραχυχρόνιες παλινδρομικές επαναλήψεις. Εισάγοντας γονίδια φυτών ή βακτήρια στους ζυμομύκητες, αλλάζουν τον τρόπο που εργάζονται τα εργοστάσια κυττάρων, ακόμη και το πώς μυρίζουν.
(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=K23-kU3xvvI)
Οι επιστήμονες θα παράσχουν τα αποτελέσματά τους σε ευρωπαϊκές εταιρείες που με τη σειρά τους θα μπορούν να τις λανσάρουν στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι ζυμομύκητες πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικοί ώστε να επιβιώσουν και να παράγουν πολύτιμες ενώσεις όχι μόνο στο εργαστήριο αλλά σε βιομηχανική κλίμακα.
Σημασία έχει ο τρόπος παραγωγής, όχι μόνο το παραγόμενο προϊόν Αυτή η βιολογική μέθοδος μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή νέων καταναλωτικών προϊόντων: πρόκειται για καινοτομία που κανονικά θα έπαιρνε 10 με 20 χρόνια για να φτάσει στην αγορά, ενώ τώρα θα βγει σε μερικά χρόνια.
Οι καταναλωτές μπορεί να μην προσέξουν τη διαφορά, αλλά τα περιβαλλοντικά οφέλη των προϊόντων με βιολογική βάση είναι προφανή: με λιγότερα πετροχημικά, τα καθημερινά αγαθά μπορούν να γίνουν περισσότερο βιώσιμα στην παραγωγή και πιο εύκολα ανακυκλώσιμα.