The Great Women: Πέγκυ Αντωνάκου

The Great Women: Πέγκυ Αντωνάκου

Η γυναίκα που βρίσκεται στο τιμόνι της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

The Great Women: Πέγκυ Αντωνάκου

Η Πέγκυ Αντωνάκου συνδυάζει τρία «σπάνια» χαρακτηριστικά για τον κόσμο των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι νέα, επιτυχημένη και διοικεί έναν τεχνολογικό κολοσσό. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Ελλάς τον Φεβρουάριο του 2012 αναλαμβάνοντας αρχικά τη Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, την ίδια χρονιά, όμως, οι οργανωτικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο την έφεραν στη θέση της CEO. Έξι χρόνια μετά, συνεχίζει τον στόχο της να δίνονται ευκαιρίες και κίνητρα στις γυναίκες, για να κατακτήσουν τομείς όπως η τεχνολογία.

Έχει εργαστεί για εταιρείες όπως η General Motors USA και η Opel Bank GMBH με επιτυχία, περνώντας μετέπειτα στη θέση της Γενικής Διευθύντριας για Consumer and SMB divisions για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη DELL S.A., επιτυγχάνοντας ηγετική θέση στην αγορά σε πολλές χώρες της ευθύνης της.

Σε ηλικία μόλις 38 ετών ανέλαβε τη θέση της CEO στη Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, την οποία και κατέχει μέχρι και σήμερα. Ίσως η καλύτερη στιγμή της πορείας της ήταν η ανακήρυξη της Microsoft Hellas ως η καλύτερη θυγατρική της Microsoft παγκοσμίως, ανάμεσα σε αγορές ισοδύναμου μεγέθους.

(embed: https://www.instagram.com/p/Bvo5IZeHXqh/)

«Από τις βασικές μου προτεραιότητες όταν ανέλαβα αυτή τη θέση ήταν να υπάρχει όσο πιο δίκαιη εκπροσώπηση γίνεται στην ομάδα μας και να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους. Πιστεύω ότι ένα εργασιακό περιβάλλον αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν ενισχύει την ισότιμη συμμετοχή και των δύο φύλων. Για να το πάμε και πέρα από τα φύλα, θεωρώ σημαντικό να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και κουλτούρα. Όταν σέβεσαι και αγκαλιάζεις τη διαφορετικότητα, μπορείς και να αξιοποιείς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που φέρνει ο κάθε ένας από τους ανθρώπους σου στον εργασιακό χώρο, τα ταλέντα, τις γνώσεις, τις παραστάσεις, τις προσεγγίσεις».

Η Πέγκυ Αντωνάκου ανέβηκε στην κορυφή σε πολύ νεαρή ηλικία και μάλιστα σε έναν τομέα που θεωρείται ανδροκρατούμενος. Κατάφερε και πήγε κόντρα σε όσους θέλουν τις γυναίκες να μην είναι ικανές να τα βγάλουν πέρα στο χώρο της τεχνολογίας και απέδειξε με την πορεία της πως τα στερεότυπα είναι για να τα σπάμε. Μπορούμε να τα σπάμε και μπορούμε να αποδεικνύουμε μέρα με τη μέρα πόσο έξω πέφτουν!

Έχει αναφέρει σε συνετεύξεις της πως πολύ συχνά, είναι η μόνη γυναίκα σε συμβούλια ή πάνελ και πολλές φορές έχει έρθει αντιμέτωπη με υποσυνείδητες προκαταλήψεις!

(embed: https://www.instagram.com/p/BulrfdknoNF/)

«Συχνά βρίσκομαι σε πάνελ και συνέδρια και διαπιστώνω ότι είμαι το μόνο «φόρεμα με ψηλά τακούνια» σε μια σειρά από «αντρικά κοστούμια και γραβάτες». Μια εικόνα που με κάνει να σκέφτομαι ότι η ίδια η συζήτηση τελικά κάτι χάνει με το να μην έχει περισσότερες γυναίκες, με το να μην ακούγεται πιο συστηματικά μία άλλη οπτική. Σε αυτό το κομμάτι οφείλουμε όλοι, σαν άνθρωποι και σαν εταιρείες, να εστιάσουμε ιδιαίτερα. Και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να μην σιωπούμε όταν διαπιστώνουμε έλλειψη αξιοκρατίας ή σεξιστικές συμπεριφορές - κάτι το οποίο φροντίζουμε ιδιαίτερα στη Microsoft».

«Θα τολμήσω να πω όμως, ότι συχνά οι γυναίκες δεν τολμούν να διεκδικήσουν αρκετά μια ευκαιρία ή είναι πολύ αυστηρές με τον εαυτό τους με αποτέλεσμα κάποιες φορές να αυτοαποκλείονται. Και ξέρετε τι λένε, «Όταν λες OXI στον εαυτό σου, δεν επιτρέπεις στους άλλους να πουν NAI σε εσένα». Αυτή, λοιπόν, είναι μια απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει να ξεκινήσει από τις πολύ μικρές ηλικίες, από την οικογένεια, από το σχολείο, να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια μας να στοχεύουν ψηλά και να κυνηγούν τα όνειρά τους χωρίς φόβο».

Loader