Who is Who: George Soros

Who is Who: George Soros

Ένας δεινός επενδυτής

Who is Who: George Soros

Ο George Soros, ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 25 δισ. δολάρια και υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς επικριτές του Donald Trump.

Ο ίδιος διαθέτει μία απίστευτη προϊστορία, ενώ έγινε ευρήτερα γνωστός ως ο επενδυτής που κερδοσκόπισε κατά της Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο Soros γεννήθηκε στην Βουδαπέστη, της Ουγγαρίας, το 1930. Ως Εβραίος-έφηβος, κατάφερε να επιβιώσει από τη ναζιστική κατοχή στην Ουγγαρία την περίοδο 1944-1945, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, τα οποία έφτιαξε ο πατέρας του. Αργότερα, μετανάστευσε στην Αγγλία και σπούδασε φιλοσοφία στο London School of Economics, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε σιδηροδρομικό σταθμό και τα βράδια ως σερβιτόρος σε νυχτερινό μαγαζί.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Soros ζήτησε από κάθε CEO εμπορικών τραπεζών στο Λονδίνο να κανονίσουν μία συνάντηση, ωστόσο έλαβε μόνο δυο απαντήσεις. Ο ίδιος περιγράφει την περίοδο αυτή ως το «χαμηλότερο σημείο» της ζωής του, καθώς ταπεινώθηκε αρκετά σε πάρα πολλές συνεντεύξεις. Τελικά, όμως, τα κατάφερε και ξεκίνησε να εργάζεται στη Singer&Friedlander, μια εμπορική τράπεζα στο Λονδίνο, ως υπάλληλος. Όπως έχει δηλώσει, ο μόνος λόγος που τον προσέλαβαν είναι διότι μιλούσε την ουγγρική γλώσσα.

Τη δεκαετία του 1950, ο μεγαλοεπενδυτής μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στη F.M. Mayer. Έπειτα από χρόνια εργασίας ως αναλυτής και έμπορος επιχειρήσεων, ο Soros ίδρυσε τη Soros Fund Management. Από το πλευρό του, φυσικά, δεν θα μπορούσε να έλειπε ο Jim Rogers και οι Stanley Druckenmiller, οι οποίοι στην πορεία έγιναν θρύλοι των επενδύσεων.

Το πρόσωπό του βρέθηκε στην πρώτη σελίδα των μέσων ενημέρωσης, όταν κατάφερε να κερδίσει ένα δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, θέτοντας ένα μεγάλο στοίχημα έναντι της βρετανικής λίρας. Για 41 χρόνια, από το 1969 έως το 2009, ο Soros αύξησε τις επενδύσεις του κατά 26,3%.

Ο Soros χρησιμοποίησε το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο στη φιλοσοφία αναπτύσσοντας τη δική του θεωρία αντανακλαστικότητας στις αγορές, την οποία και θεωρεί επίτευγμα της ζωής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής υποσχέθηκε να δωρίσει 50 εκατ. δολάρια στο ίδρυμα Institute of New Economic Thinking, το οποίο έχει στόχο να εισάγει μία νέα οικονομική σκέψη μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Τα τελευταία χρόνια, ο Soros έχει παρουσιάσει ένα πιο φιλανθρωπικό πρόσωπο, υποστηρίζοντας θερμά τις διεθνείς προσπάθειες υπέρ των προσφύγων σε όλον τον κόσμο, προωθώντας μία ανοιχτή κοινωνία σε όλην την υδρόγειο.

Ο Soros επέστρεψε στις αγορές το 2016, καθώς ανέμενε ότι η μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα θα έφερνε παράλληλα ευκαιρίες για κέρδη στις αγορές.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος ήλπιζε και μετά την εκλογή Trump έχασε ένα δισ. δολάρια. Πρόσφατα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «απατεώνα»και «εν δυνάμει δικτάτορα», προεξοφλώντας ότι θα αποτύχει.

Loader