Who is Who: Klaus Schwab

Who is Who: Klaus Schwab

Ο άνθρωπος που εγκαινίασε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 1971

Who is Who: Klaus Schwab

Ο Klaus Martin Schwab (γεννημένος στις 30 Μαρτίου 1938) είναι Γερμανός μηχανολόγος και οικονομολόγος, γνωστός ως ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η σύζυγός του, Hilde, ίδρυσε μαζί του το Ίδρυμα Schwab για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1938, στο Ravensburg της Γερμανίας.

Ο Schwab εγκαινίασε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 1971 και η διοργάνωση αυτή σαρανταρίζει πλέον. Αν και πολλοί στο πέρασμα του χρόνου προσπάθησαν να τη μιμηθούν -ένας από αυτούς είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Clinton- καμία άλλη διοργάνωση δεν συγκεντρώνει την αφρόκρεμα του Davos. Περίπου 2.500 πολιτικοί, ηγέτες, υπουργοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, πρόεδροι μεγάλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πλήθος άλλοι συναντιούνται στο Davos για να συγχρωτιστούν, να διατυπώσουν απόψεις και να συζητήσουν συνεργασίες. Ταυτόχρονα δίνουν και την αφορμή να διοργανωθεί ένα αντιφόρουμ εκ μέρους όσων αντιτίθενται στη μορφή της παγκοσμιοποίησης που πρεσβεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Τα τελευταία χρόνια ορισμένοι συμμετέχοντες αναρωτιούνται για τη διάδοχο κατάσταση μετά τον 72χρονο Klaus Schwab. Δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας, όπως επισημαίνουν, αλλά και προοπτικής του θεσμού. Ο ιδρυτής του είναι επιβιώσας πρώην καρκινοπαθής, μανιώδης της γυμναστικής και του jogging. Παλιότερα είχε κάνει λόγο για μία από κοινού διακυβέρνηση με το διοικητικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Tony Blair και ο ανώτερος συνεταίρος της McKinsey, Rajat Gupta.

Στην πορεία λίγοι στενοί συνεργάτες αποχώρησαν, ενώ το 2000 σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal» είχε θέσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο Klaus Schwab εκμεταλλεύεται τις δραστηριότητες του Davos με τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα για τις λοιπές κερδοφόρες ενασχολήσεις του. Διεξήχθησαν έλεγχοι από τις ελβετικές αρχές, αλλά δεν ήρθε τίποτε μεμπτό στην επιφάνεια.

Ο Ελβετογερμανός Klaus Schwab, θιασώτης της επιχειρηματικότητας με κοινωνικό πρόσωπο, φημίζεται για την αυτοπειθαρχία του, τη γενναιόδωρη αίσθηση του χιούμορ και τις εξαιρετικές επιδόσεις του στους χορούς latin. Ακατάβλητης ενεργητικότητας και εργασιομανής εκ πεποιθήσεως ταξιδεύει από τη μια πλευρά του κόσμου στην άλλη, διοργανώνοντας και άλλα περιφερειακά «mini Davos» σε πολλές χώρες. Προωθεί τοπικές πρωτοβουλίες με επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, με στόχο το επιχειρείν να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και να υπηρετεί τα συμφέροντα των ανθρώπων.

Σ' ένα από τα πολλά φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 90 χώρες, συνάντησε τη γυναίκα του Hilde, μία από τις σημαντικές κινητήριες δυνάμεις του Davos. Με δική της πρωτοβουλία συγκροτήθηκε προ δεκαετίας το Ίδρυμα Klaus και Hilde για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

«Στο Davos συναντιούνται οι κοινωνικοί εταίροι, οι εκπρόσωποι της πολιτικής, της οικονομίας, των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας των πολιτών. Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο forum για να αντιμετωπίσουμε συντονισμένα τα μείζονα ζητήματα της οικονομικής κρίσης», τόνισε ο «κύριος Davos».

Loader