Άγιος Παύλος, Λευκωσία: Μαρτυρίες για σοκαριστική κακοποίηση ζώων

Άγιος Παύλος, Λευκωσία: Μαρτυρίες για σοκαριστική κακοποίηση ζώων

Άγιος Παύλος, Λευκωσία: Μαρτυρίες για σοκαριστική κακοποίηση ζώων
Οι εικόνες ενδέχεται να ενοχλήσουν

Σημ: Στην πιο πάνω φωτογραφία απεικονίζεται ένα από τα εργαλεία των βασανιστηρίων


Δεχθήκαμε σήμερα τηλεφώνημα από αναγνώστρια η οποία μας ενημέρωσε πως στην περιοχή Αγίου Παύλου στη Λευκωσία παρατηρούνται εδώ και καιρό κρούσματα κακοποίησης ζωών.

Εξ όσων ενημερωθήκαμε η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο αφού πρόκειται για δύο περιπτώσεις ανθρώπων που χρησιμοποιούν πολλαπλούς τρόπους για να δημιουργούν προβλήματα σε ζώα ή και να σκοτώνουν σκύλους και γάτους της περιοχής.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ένας εκ των δύο προσώπων θεάθηκε με κομμάτια ξύλου στα οποία είχε τοποθετήσει καρφιά (βλέπε την αρχική φωτογραφία) και με τα οποία χτυπούσε ζώα προκαλώντας τους τραύματα ενώ σε άλλη περίπτωση έβγαινε έξω από το σπίτι του και έριχνε ζεστό νερό απευθείας πάνω στα ζώα.


Το σχετικό βίντεο που στάληκε στην ιστοσελίδα μας μπορεί να ενοχλήσει:


Όταν η αναγνώστρια ρωτήθηκε πώς αντιμετωπίζουν οι γείτονες την κατάσταση μάς απάντησε ότι οι πλείστοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και αδυνατούν να προχωρήσουν σε επώνυμη καταγγελία.

Αρκετά από τα περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία ανώνυμα, λόγω του ότι φοβούνται τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Στην μία περίπτωση η απάντηση που δόθηκε για τον έναν φερόμενο ως δράστη της κακοποίησης από την Αστυνομία ήταν “Είναι λίγο κακός χαρακτήρας” και στην άλλη περίπτωση ότι “Ο συγκεκριμένος είναι χωρισμένος και έχει προβλήματα”.

Δικηγόρος που ενημερώθηκε για το θέμα, ζήτησε από τους επηρεαζόμενους κατοίκους να προχωρήσουν σε επώνυμη καταγγελία και να μαρτυρήσουν αλλά οι ίδιοι επιμένουν ότι φοβούνται. Αρκετοί από αυτούς κλείνονται μάλιστα μέσα στο σπίτι με τα ζώα τους.

Πέραν της καταγραφής του περιστατικού, να ενημερώσουμε εκ νέου ότι μπροστά σε τέτοια περιστατικά πρέπει να επιδεικνύουμε δύναμη και να τα καταγγέλλουμε.

Πώς μπορείτε να καταγγείλετε κακοποίηση ζώου:

Σύμφωνα με τον Κυπριακό νόμο περί Ευημερίας και Προστασίας των ζώων (Άρθρο 46/1, 1994-2002), Αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή του νόμου είναι:

-Οι κατά τόπους Επαρχιακές Κτηνιατρικές υπηρεσίες και -Η αστυνομία, ξεχωριστά ή σε συνεργασία. -Κοινοτική Αστυνόμευση

Εάν επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά με ένα από τα επαρχιακά κτηνιατρικά γραφεία, τότε κοινοποιήστε τη καταγγελία σας στο [email protected] και στο [email protected]

Αυτό σημαίνει ότι:

  1.  Οι επιθεωρητές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μπορούν να ερευνήσουν ένα περιστατικό κακοποίησης ή παραμέλησης ζώου και να δώσουν την απαραίτητη καθοδήγηση στον πολίτη που παραβαίνει τον νόμο (για το πώς να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου).

    Σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού,οι Υπηρεσίες αυτές συνεργάζονται με την Αστυνομία για παραπομπή του παραβάτη στο δικαστήριο .

  2. Εάν καταγγείλετε περιστατικό κακοποίησης ζώου στην Αστυνομία και η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να παράσχει στον παρανομούντα ενημέρωση για τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, τότε πρέπει να απευθυνθεί ( η αστυνομία) στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Loader