4 Sep 2018

8 φορές που αβαζίτες και αβαζίτισσες «νίκησαν»

Σύμφωνα τουλάχιστον με ισχυρισμούς των αρμοδίων από τα headquarters των διεθνών ακτιβιστών

Από θέματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κλιματική αλλαγή, μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και τα άγρια ζώα, ευχάριστα είναι τα νέα για τους διαδικτυακούς ακτιβιστές αβαζίτες και αβαζίτισσες, αφού τελικά κάτι καταφέρνουν. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι αρμόδιοι στα κεντρικά γραφεία της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας συνεχώς καλούμαστε να αφήσουμε την 'τζίζα' μας για χίλιους και δυό λόγους.

Τα οκτώ παραδείγματα που ακολουθούν είναι, σύμφωνα με τους αρμόδιους Αβααζίτες, ενδεικτικά.

Σκρόλαρε και διάβασε:

1) Ο μικρός Ματέο

O μικρός Ματέο ήταν ακόμη μωρό όταν οι συνοριοφύλακες του Τραμπ τον άρπαξαν απ’ την οικογένειά του και τον φυλάκισαν για μήνες. Μπορείς να φανταστείς τον φόβο που ένιωθε;

Η οικογένεια είναι και πάλι μαζί, επειδή το κίνημά Avaaz κατάφερε και προσέλαβε κορυφαίους δικηγόρους για την απελευθέρωση τους -δίνοντας ξανά ελπίδα σε εκατοντάδες παιδιά όπως ο Ματέο.

2) Facebook και ψέματα

«Ομοιώματα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ από χαρτόνι μπροστά από το Καπιτώλιο τον υποδέχτηκαν την Τρίτη, λέγοντάς του “Διόρθωσε το Facebook”»

Η εξάπλωση του μίσους στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε. Ενισχύει την άνοδο της Ακροδεξιάς ανά τον κόσμο, σπέρνοντας τον διχασμό στους λαούς. Ο Ματέο ήταν μόνο ένα απ’ τα εκατομμύρια θύματα της προπαγάνδας του μίσους.

Όταν λοιπόν ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ πήγε στην Ουάσινγκτον για να δώσει απαντήσεις για τη μάστιγα των πλαστών ειδήσεων και τους ψεύτικους λογαριασμούς που τις διαδίδουν, οι αβαζίτες απηύθυναν παγκόσμια έκκληση να ληφθούν μέτρα για την προστασία της δημοκρατίας.

Στήθηκαν εκατοντάδες ομοιώματα του Ζάκερμπεργκ στον κήπο του Καπιτωλίου, τα αιτήματά τους έγιναν πρωτοσέλιδο στη New York Times και απασχόλησαν περισσότερα από 500 ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο (CNN, Washington Post, Καθημερινή κλπ). Η ομάδα συναντήθηκε δεκάδες φορές με κυβερνήσεις, νομοθέτες και στελέχη του Facebook.

3) Kατατροπώθηκε ο μεγαλύτερος καναλάρχης της αμερικανικής Ακροδεξιάς

Ο βαρόνος των διεθνών ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν καθημερινά. Είναι ιδιοκτήτης του Fox News, του αμερικανικού καναλιού που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία και υποκίνησε τη βάρβαρη πολιτική φυλάκισης παιδιών, όπως ο Ματέο. Ο Μέρντοχ νόμιζε ότι θα ήταν ευκολάκι να εξαγοράσει και το Sky - το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο στην Ευρώπη - αλλά το Avaaz ανέλαβε δράση!

«Όταν η 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ κατέθεσε την προσφορά της για την εξαγορά και του υπόλοιπου Sky, οι περισσότεροι επενδυτές περίμεναν ότι η πώληση θα ολοκληρωνόταν γρήγορα. Τότε μπήκε στο παιχνίδι το Avaaz, μια ομάδα ακτιβιστών ελάχιστα γνωστή στους οικονομικούς κύκλους.»
Η μύγα που χάλασε τη σούπα του Μέρντοχ, Bloomberg

Ερευνήσαμε, αναφέρουν οι επίσημοι αβαζίτες, κάθε πτυχή της αυτοκρατορίας του, στείλαμε επιφανείς πληροφοριοδότες και μάρτυρες να καταθέσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύραμε αρμοδίους στα δικαστήρια, και βγάλαμε τα άπλυτα του Μέρντοχ στη δημοσιότητα. Τώρα πια το όνειρο του Μέρντοχ να μετατρέψει το Sky σε Fox News και να βάλει χέρι στην ευρωπαϊκή πολιτική έχει αρχίζει να γκρεμίζεται -- όπως και η φήμη του.

4) Αχτίδες ελπίδας φώτισαν τον Αμαζόνιο...

«Ιστορική στιγμή: Ιθαγενείς ηγέτες, εκπρόσωποι εκατοντάδων φυλών του Αμαζονίου, εξέδωσαν διακήρυξη, απευθύνοντας έκκληση για την προστασία ολόκληρης της λεκάνης του Αμαζονίου.»

Όταν ο εξορυκτικός κολοσσός Agnico απείλησε την εύθραυστη καρδιά του τροπικού δάσους με ένα τεράστιο χρυσωρυχείο, συμμαχήσαμε με ιθαγενείς φυλές για να τον σταματήσουμε. Κανείς δεν πίστευε ότι η Agnico θα εγκατέλειπε το έργο -- αλλά λίγες μέρες αφού οι αβαζίτες πλημμύρισαν τα κεντρικά γραφεία της με επιστολές και τηλεφωνήματα, τελικά τα παράτησε!

"Αλλά δε σταματήσαμε εκεί. Μόλις πριν λίγες μέρες φέραμε ιθαγενείς ηγέτες απ’ όλο τον Αμαζόνιο σε μια σύνοδο για τη δημιουργία ενός τεράστιου εθνικού δρυμού, που θα περιλαμβάνει προστατευμένες περιοχές και εδάφη ιθαγενών. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον στόχο μας να προστατέψουμε το 50% του πλανήτη για να σταματήσουμε την 6η μαζική εξαφάνιση των ειδών!".

…και η είδηση εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Δες τι τουίταρε ο Λεονάρντο Ντικάπριο:

5) Κλιματική αλλαγή

Φαντάσου ένα πρωί να ανοίξεις την εφημερίδα και να δεις ολοσέλιδη φωτογραφία σου, μαζί με αίτημα από 700.000 πολίτες που σου ζητάει να σταματήσεις να χρηματοδοτείς το πιο βρόμικο καύσιμο στον κόσμο.

Τέτοιο σοκ πρέπει να έπαθε κι ο γενικός διευθυντής της Γερμανικής ασφαλιστικής Munich RE, όταν την ημέρα του μεγάλου συνεδρίου των ασφαλιστικών δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του στη Financial Times, ζητώντας του να σταματήσει να ασφαλίζει τη βιομηχανία άνθρακα. H Munich RE τηλεφώνησε στο Avaaz και μας είπε «παίξατε καλά». Μάντεψε τι έγινε μερικές βδομάδες αργότερα. Η Munich RE ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παρέχει ασφαλιστικές εγγυήσεις και επενδύσεις στη βιομηχανία άνθρακα!

Αβαζίτες παραδίδουν την έκκλησή μας στην Munich RE -- ⓒ Greg McNevin, Europe Beyond Coal

6) Eλέφαντες

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλλα παραλαμβάνει έκθεσή του Avaaz για το ελεφαντόδοντο.

Όλα ξεκίνησαν με την υποψία ότι αρκετό απ’ το ελεφαντόδοντο που πωλείται στην Ευρώπη ως δήθεν «αντίκα» δεν είναι παλιό, αλλά στην ουσία πρόσφατο και λαθραίο. Γι’ αυτό, δεκάδες χιλιάδες μέλη του Avaaz συγκεντρώσαν χρήματα για να αγοραστεί ελεφαντόδο απ’ όλη την Ευρώπη και να αναλυθεί στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη. Βρέθηκε ότι τα 3/4 του ελεφαντόδοντου ήταν λαθραίο, και ξεπλένεται στις αγορές της Ευρώπης ως δήθεν «αντίκα».

«Η έκθεση για το ελεφαντόδοντο που χρηματοδοτήθηκε από μέλη του Avaaz είναι μια πολύ σημαντική και χρήσιμη συνεισφορά στην προσπάθειά μας να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να προστατέψουμε αυτούς τους υπέροχους γίγαντες» Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλλα

7) «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!»
Όταν τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν εκατοντάδες άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές τον περασμένο Μάιο, ο κόσμος έκανε τα στραβά μάτια. Oι αβαζίτες όμως συσπειρώθηκαν και φώναξαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!». Ένα βράδυ πριν τη σημαντική συνάντηση της ΕΕ, μέλη του Avaaz έστησαν χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια στις Βρυξέλλες - ένα ζευγάρι για κάθε ζωή που έχει χαθεί στη διαμάχη Ισραήλ/Παλαιστίνης. Ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο!

Η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε σύμβολο στην Παλαιστίνη: ότι ο κόσμος δεν τους έχει ξεχάσει.

Ένα μήνα αργότερα ξεκινήσαμε μια μεγάλη εκστρατεία και φέραμε Παλαιστίνιους αγρότες για να συναντήσουν Ιρλανδούς βουλευτές. Η Ιρλανδική Βουλή τελικά πέρασε έναν πρωτοποριακό νόμο που απαγορεύει πλέον την αγορά προϊόντων απ’ τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς. Ήταν η πρώτη φορά που ψηφίστηκε κάτι τέτοιο και ίσως είναι το ξεκίνημα για να αποδοθούν δικαιοσύνη και ευθύνες. Σύντομα ίσως ακολουθήσουν κι άλλες χώρες!

8) Η περίπτωση της μικρής Αχέντ
Δύσκολα βρίσκει κανείς στον πλανήτη πιο απελπιστικά μέρη απ’ τις στρατιωτικές φυλακές του Ισραήλ. Κι όμως εκεί βρέθηκε η έφηβη Αχέντ όταν τόλμησε να τα βάλει με τον στρατό. Ο μπαμπάς της αγωνιούσε στο πλευρό της, ώσπου έστειλε ένα συγκινητικό email στα μέλη του Avaaz. 1.700.000 από εμάς υπογράψαμε την έκκλησή του, προσλάβαμε δικηγόρους και, μετά από 8 μήνες στο κελί, η Αχέντ αφέθηκε ελεύθερη. Εδώ απολαμβάνει την πρώτη γεύση της ελευθερίας της:

Ιστορίες