Δεν θα τους τρώμε άλλο στη Νάπα: Αυτός είναι o ποιοτικός τουρίστας που θέλουμε στην Κύπρο

Δεν θα τους τρώμε άλλο στη Νάπα: Αυτός είναι o ποιοτικός τουρίστας που θέλουμε στην Κύπρο

Δεν θα τους τρώμε άλλο στη Νάπα: Αυτός είναι o ποιοτικός τουρίστας που θέλουμε στην Κύπρο
Βραδιές ποίησης, Jane Austen και Downton Abbey στο «κορυφαίο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου» (μέχρι το 2030 έτσι;)

Δεν είναι κακό να έχεις υψηλές βλέψεις, μεγάλες προσδοκίες ή υπέρμετρες φιλοδοξίες. Κακό είναι να μην έχεις επαφή με την πραγματικότητα. Όπως για παράδειγμα ο κ. Γιάννης Καρούσος, ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας του πρώην αυτού ψαροχωρίου που έχτισε ολόκληρη τουριστική βιομηχανία πάνω στον εμετό και το σπέρμα χιλιάδων Άγγλων τουριστών οι οποίο το μετέτρεψαν σε μια νύχτα hot προορισμό της Μεσογείου, εκεί ψηλά μαζί με το Μαγκαλούφ, την Ίμπιζα και το Φαληράκι της Ρόδου.

Ο οποίος ξύπνησε μια μέρα κι αποφάσισε πως η Αγία Νάπα παραείναι posh για να ξερνάνε στους δρόμους της οι λεχρίτες γόνοι της αγγλικής εργατικής τάξης του Σέφιλντ και του Λίβερπουλ κι έστειλε επιστολή στους μεγαλύτερους βρετανικούς ταξιδιωτικούς πράκτορες και ΜΜΕ όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ενημέρωνε την αλά-Σάσα Μπάστα στροφή στην ποιότητα του Δήμου (link (χωρίς να διευκρινίζεται μέρα και ώρα γιατί έχω και ραντεβού με τον οδοντίατρο και δεν θέλω να χάσω το γεγονός).

Με την επιστολή του ο κ. Καρούσος διαμηνύει πως «ο Δήμος της Αγίας Νάπας ομόφωνα αποφάσισε ότι είναι εναντίον του τουριστικού προϊόντος της κακής ποιότητας νεολαίας και ότι πλέον είναι ανεπιθύμητοι αυτοί που δεν σέβονται την Αγία Νάπα αλλά και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Κι αυτό γιατί «το όραμα που υλοποιεί αυτή τη στιγμή” (δικά του λόγια) είναι “να καταστεί η Αγία Νάπα, το κορυφαίο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου, κάτι το οποίο είναι σε πλήρη συναντίληψη με την εθνική στρατηγική του τουρισμού της Κύπρου». Κι όταν λέμε “εθνική στρατηγική για τον τουρισμό της Κύπρου” προφανώς εννοεί τον ΚΟΤ και τα φιλμάκια του που γίνονται viral για όλους τους λάθος λόγους.

Με λίγα λόγια οι τουρίστες που για δεκαετίες γδέρναμε, κοροϊδεύαμε, εξαπατούσαμε, πουλούσαμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και προσφέραμε μια ευρεία γκάμα από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όπως κωλόμπαρα, στριπτιζάδικα και πλοιάρια για παρτούζες στ’ ανοιχτά, αποφασίσαμε πως πέφτουν πολύ λίγοι για την αφεντομουτσουνάρα μας επειδή έχουμε τη μακέτα μιας μαρίνας και νομίζουμε πως θα γίνουμε Μονακό (βασικά Μοναχό θα μείνουμε έτσι όπως πάμε αλλά έχε χάρη που κανείς δεν μας παίρνει -ακόμα- στα σοβαρά).

Ποιοτικό τουρισμό λοιπόν για έναν κατ’ εξοχήν ποιοτικό Δήμο που έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα την «Πλατεία Διασημοτήτων» όπου οι επισκέπτες έχουν το προνόμιο να ξερνάνε τις μπόμπες που τους σέρβιραν πάνω σε αστέρια γνωστών προσωπικοτήτων όπως του Louis Fonsi και του Παντελή Παντελίδη...

Εμείς το σκεφτήκαμε νωρίτερα από το Χόλιγουντ αλλά τότε ήμασταν ακόμα, you know, τρία σπίτια και πέντε ψαρόβαρκες

...αλλά και την τρανταχτή απόδειξη ότι η θεά Αφροδίτη υπήρξε ιστορικό πρόσωπο κι έκανε skin-deeping στο Κάβο Γκρέκο. Δεν τα βγάζω απ’ το μυαλό μου, έτσι;

Το είπαν άλλωστε ξεκάθαρα: «Στο Κάβο Γκρέκο και συγκεκριμένα στους χώρους όπου σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή καταδεικνύουν το πέρασμά της Θεάς της Ομορφιάς Αφροδίτης».

Ορίστε και μια φωτογραφία του δημάρχου από τη διάσκεψη τύπου όπου προέβη σ' αυτή την παγκοσμίου ενδιαφέροντος ιστορική/αρχαιολογική αποκάλυψη, για να διαπιστώσετε και μόνοι σας τη σοβαρότητα που ξεχειλίζει πλέον από τα μπατζάκια του παραθαλάσσιου αυτού Δήμου.

Άλλωστε η σοβαρότητα των τουριστών πρέπει πρώτα να συνάδει με τη δική μας

Κι επειδή επιβάλλεται πια ο σοβαρός, ποιοτικός τουρισμός στην περιοχή ας δούμε το προφίλ του «επιθυμητού ποιοτικού, υψηλού επιπέδου Άγγλου τουρίστα” όπως το αντιλαμβάνεται ο κ. Καρούσος.

Ο ποιοτικός Άγγλος τουρίστας λοιπόν, ξυπνάει το πρωί υπό τους ήχους του Requiem του Μότσαρτ καθώς έχει συντονίσει από βραδύς το ξυπνητήρι του με το ΡΙΚ Classic. Παίρνει το πρωινό του στη σάλα, ήσυχα και διακριτικά διαβάζοντας Robert Burns και John Milton, ανάμεσα στους άλλους ποιοτικούς τουρίστες -ειδικά τους ντόπιους- που επίσης απολαμβάνουν ένα λιτό και απέριττο μπρέκφαστ, χωρίς φωνές, χωρίς να κάνουν θόρυβο και με τα κοπελούθκια τους να κάθονται ήσυχα στο τραπέζι διαβάζοντας Πηνελόπη Δέλτα.

Ακολούθως ο ποιοτικός Άγγλος τουρίστας μεταβαίνει στην παραλία όπου αράζει ήσυχα και πολιτισμένα στην ξαπλώστρα του ενώ μαζί με τους ποιοτικούς 25αρηδες φίλους του πιάνουν όμορφη, διαλογική συζήτηση γύρω από τα επιτεύγματα της βικτοριανής εποχής στη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και την επεκτατική πολιτική της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Γύρω τους, οι ήδη ποιοτικοί Κυπραίοι τουρίστες αναλύουν χαμηλόφωνα μεν αλλά παθιασμένα Κορνήλιο Καστοριάδη ενώ τα κοπελούθκια τους παίζουν ήσυχα στην παραλία χωρίς να φωνάζουν, χωρίς να κλαίνε και χωρίς να ενοχλούν τους γύρω τους.

Στη συνέχεια ο ο ποιοτικός Άγγλος τουρίστας μεταβαίνει με το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για εκδρομή στα μουσεία και αξιοθέατα της περιοχής, οδηγώντας κόσμια, παθητικά και προσεκτικά όπως άλλωστε και όλοι οι ήδη ποιοτικοί γηγενείς, χωρίς να κορνάρει αναίτια, χωρίς να αλλάζει λωρίδες για να πάει σ’ αυτή με τα λιγότερα οχήματα, σταματώντας στις διαβάσεις και φυσικά χωρίς να πετάει σκουπίδια κι αποτσίγαρα από το παράθυρο. Ανάμεσα στις δεκάδες επιλογές που έχει για μουσεία, συλλογές, μνημεία και πολιτιστικά δρώμενα όπως ο Κατακλυσμός συνοδεία της Συμφωνικής της Πράγας και τα Μαστιχώματα με Μίλτο Πασχαλίδη και Νατάσσα Μποφίλιου, υπάρχει και η δυνατότητα μίνι κρουαζιέρας όπου παραδίδονται εν πλω μαθήματα εικαστικών σε νέους και νέους που θέλουν να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες (και τους σεξουαλικούς επίσης αν και το παρτούζωμα είναι πλέον προαιρετικό - είπαμε στροφή στην ποιότητα).

Για τη νυχτερινή του διασκέδαση ο ποιοτικός Άγγλος τουρίστας θα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δεκάδες εξίσου ποιοτικές επιλογές στην ευρύτερη περιοχή: καραόκε pubs που παίζουν αποκλειστικά rythm’ n’ blues, jazz και ψαγμένη ροκ ενώ στις οθόνες παίζουν μόνο επεισόδια του The Crown και του Dowton Abbey, νυχτερινά clubs με θεματικές αίθουσες όπου προβάλλονται αφιερώματα σε κλασικό σοβιετικό σινεμά, γαλλική νουβέλ βαγκ και ιταλικό νεορεαλισμό, διαλέξεις για την Τεχνολογική Μοναδικότητα, μέχρι και Λέσχη Βιβλίου της Jane Austen.

Αργά τη νύχτα, ο ποιοτικός Άγγλος τουρίστας της Αγίας Νάπας επιστρέφει ήσυχα στο κατάλυμα του όπου ετοιμάζεται να πέσει για ύπνο, χωρίς να κάνει θόρυβο, ήσυχα και διακριτικά όπως άλλωστε και οι ντόπιοι επισκέπτες που ούτε τους καταλαβαίνεις στο διπλανό δωμάτιο. Για να αποκοιμηθεί βάζει ξανά ΡΙΚ Classic (εννοείται χαμηλά) και διαβάζει ακόμα λίγο Robert Burns πριν κλείσει γαλήνια τα μάτια του σκεπτόμενος με χαρά και ικανοποίηση την ποιοτική, γεμάτη μέρα που πέρασε στην κοσμοπολίτικη και πολιτιστικά ανεπτυγμένη αυτή γωνιά της Μεσογείου.

Α και που' στε, ξεχάστε τα χαμηλής ποιότητας, ευτελή και κακόγουστα t-shirts της αρχικής φωτο. Από φέτος τα μόνα που αρμόζει να πωλούνται ως σουβενίρ στο posh τουριστικό μας θέρετρο είναι αυτά:

Loader